"GLEDAMO U BUDUĆNOST"

Bajden: Dan obnove i nade. Slavimo trijumf demokratije

"Onim van naših granica poručujem. Amerika je položila svoj test i opet ćemo voditi svijet svojim primjerom i obnoviti narušene odnose"

15579 pregleda 14 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Foto: Reuters

Ovo je dan Amerike, dan demokratije, dan obnove i nade. Danas slavimo trijumf demokratije. Volja naroda se čula, poručio je novi predsejdnik SAD Džozef Bajden nakon polaganja zakletve.

"Gledamo u budućnost", rekao je Bajden koji je zahvalio svim bivšim predsjednicima na Kapitolu, ali i džimiju Karteru koji nije mogao da dođe.

Izostavio je ime njegovog prethodnika Donalda Trampa.

"Pred nama je mnogo posla u ovoj opasnoj zimi. Moramo puno toga da izgradimo, izliječimo i popravimo. Malo ljudi je u našoj naciji bilo u težoj situaciji od nas. Opasan virus uzeo je više američkih života nego Drugi svjetski rat. Milioni su izgubili posao, mnogi traže pomoć".

Bajden je poručio i da se "moramo suočiti sa političkim ekstremizmom i rasizmom kojeg moramo i hoćemo pobijediti".

Džozef Bajden
foto: Reuters

"Da bismo to postigli, treba nam jednakost. U januaru 1863. Abraham Linkoln je ukinuo ropstvo i rekao da će zbog toga ući u istoriju. Ja danas svom dušom molim da ujedinimo zemlju i nadam se da će me po tome pamtiti. Znam da mnogima govor o jednakosti danas zvuči nerealno, kao i američki ideal da smo svi stvoreni jednaki. Da, bitke pred nama su teške i pobjede nikad nisu sigurne. Ali kroz istoriju uvijek smo prevladali. Istorija, vjera i razum pokazali su nam put".

Tražio je da se ujedine snage i prestane "sa vikanjem".

"Bez toga nema nacije, samo haosa. Moramo se suočiti sa ovim izazovima kao ujedinjene američke države. Moramo pokazati respekt prema drugima, svako neslaganje ne treba biti uzrok za rat... Moramo da odbijemo i iskrivljavanje činjenica i istine", rekao je Baden.

Istakao je da je izbor Kamale Haris kao prve žene potpredsjednice SAD dokaz da se stvari mogu mijenjati.

"Prije dvije sedmice rulja je prijetila ovoj zgradi i našoj demokratiji. Nisu je srušili, niti će je ikada srušiti" naglasio je Bajden.

Džozef Bajden
foto: Reuters

On je uputio pomirljivu poruku ljudima koji su glasali za Trampa.

"Ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca i za sve ću se boriti jednako, iako se možda ne slažemo oko nekih stvari. Postoji obaveza da se govori istina, a ne laži, naročitio kao predsjednik SAD. Trebamo da branimo istinu i ustav ove države", poručio je Bajden.

Naveo je i da zna da se mnogi , kao i njegov otac nekada, boje za svoju budućnost.

"Boje se da neće imati dovoljno za svoju porodicu. Ali i vama poručujem, mi možemo napredovati, možemo pomoći. Možemo to, ako ćemo se makar malo staviti u tuđe cipele. Nikad ne znate šta će vam život donijeti, zato moramo stajati jedni uz druge, makar se i ne slagali".

Poručio je da Amerikanci moraju stajati jedni uz druge i pobijediti pandemiju koronavirusa kao jedna nacija.

Džozef Bajden
foto: Reuters

"Onim van naših granica poručujem. Amerika je položila svoj test i opet ćemo voditi svijet svojim primjerom i obnoviti narušene odnose", rekao je Bajden i zamolio da mu se svi pridruže u molitvi za sve ljude koji su izgubili živote u pandemiji.

"Ljudi, ovo je vrijeme izazova. Pandemije, rasizma, nejednakosti... S njima se moramo suočiti zajedno. Vrijeme je za hrabrost, vrijeme je da se uzdignemo do onog što se od nas traži", poručio je Bajden.

Preporučujemo za Vas