Varijanta iz Brazila je zabilježena i u Japanu

Prvi slučaj brazilskog soja koronavirusa zabilježen u Njemačkoj

Razni sojevi virusa registrovani u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu već nekoliko nedjelja zabrinjavaju međunarodnu zajednicu zbog njihove veće zaraznosti i postavljaju pitanje da li su razvijene vakcine efikasne protiv tih sojeva

3342 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prvi slučaj brazilskog soja koronavirusa u Njemačkoj otkriven je kod osobe koja se vratila iz Brazila, javile su danas vlasti njemačke zapadne države Hese.

Ta osoba juče je dobila pozitivan test na taj soj koronavirusa koji se smatra jako zaraznim, istog dana kada je avionom stigla iz Brazila, rekao je novinarima regionalni ministar za socijalna pitanja Kai Kloze.

Razni sojevi virusa registrovani u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu već nekoliko nedjelja zabrinjavaju međunarodnu zajednicu zbog njihove veće zaraznosti i postavljaju pitanje da li su razvijene vakcine efikasne protiv tih sojeva.

Posebno zabrinjava mutacija zvana E484K, koja je zajednička za južnoafrički i brazilski soj koronavirusa.

Varijanta iz Brazila je takođe zabilježena u Japanu kod četiri osobe koje su došle iz te južnoameričke zemlje, prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Njemačka je takođe zabiljeležila na svojoj teritoriji izolovane slučajeve britanskog i južnoafričkog soja koronavirusa.

Njemačka je danas prešla granicu od 50.000 umrlih od kovida-19 od početka pandemije.

Preporučujemo za Vas