želi pokazati svijetu da Amerika može biti lider

Državni sekretar SAD: Sarađivaćemo s Kinom, ali nad Ujgurima je počinjen genocid

Odnos SAD i Kine "vjerovatno je najvažniji odnos koji imamo na svijetu", rekao je Blinken

4555 pregleda 8 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Novi američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da podržava saradnju s Kinom oko klimatskih promjena i drugih pitanja od zajedničkog interesa, ali i ponovio da je nad ujgurskim muslimanima u kineskoj regiji Sinđjang počinjen genocid.

Odnos SAD i Kine "vjerovatno je najvažniji odnos koji imamo na svijetu", rekao je novinarima.

Sve češće ti odnosi imaju neke kontradiktorne aspekte, pa su oni i konkurentski, ali takođe još uvijek i kooperativni, utvrdio je Blinken i istakao da je borba protiv klimatskih promjena u interesu obje zemlje.

"Mislim i nadam se da ćemo to moći nastaviti, što se uklapa u širi kontekst naše vanjske politike i mnogih zabrinjavajućih pitanja koja imamo s Kinom, pitanja koja treba riješiti", izjavio je Blinken.

Novinari su ga pitali kako je moguća saradnja ​​s Kinom nakon što je njegov prethodnik, bivši državni sekretar Majk Pompeo, prošle sedmice izjavio da je Kina počinila genocid nad muslimanima u Sinđjangu, pri čemu je i Blinken podržao to određenje na prošlonedjeljnom saslušanju pred Senatom.

"Ostajem pri ocjeni da je nad Ujgurima počinjen genocid i to se nije promijenilo", izjavio je Blinken u srijedu upitan i o komentaru Linde Tomas-Grinfild, kandidatkinje predsjednika Džoa Bajdena za ambasadorku pri UN-u, koja je kazala da Stejt Department razmatra to određenje "jer nisu poštovane sve procedure", prenosi Hina.

"Nisam zapravo vidio šta je rekla ambasadorka Tomas-Grinfild, pa ne mogu to komentarisati", rekao je Blinken.

Nova administracija najavila tvrd pristup prema Kini

Blinken je svog prvog punog radnog dana zaposlenima koji su ga dočekali u Stejt Departmentu obećao da će popraviti odnose SAD s globalnim partnerima i pokazati svijetu da Amerika može biti lider, dodajući da su razgovori koje je već odradio pokazali da postoji "vrlo, vrlo snažna želja da se Sjedinjene Države vrate za sto".

Politika prošlog predsjednika Donalda Trampa "Amerika na prvom mjestu" narušila je tradicionalne saveze Vašingtona, dok je juriš 6. januara na američki Kapitol od strane Trampovih pristalica dodatno narušio američki globalni položaj, piše Rojters.

Bajdenova administracija obećala je tvrd pristup prema Kini, ali podržaoci takve politike prema Pekingu su zabrinuti jer će SAD možda biti prisiljen na kompromis kako bi se napredovalo u pitanjima poput klime i Sjeverne Koreje, navodi agencija.

Specijalni izaslanik Bijele kuće za klimu Džon Keri rekao je ranije na brifingu da Vašington za klimu neće "trgovati" oko nijednog problema koji ima s Kinom.

Odvojeno, Blinken je izvijestio da je zamolio Zalmaja Kalilzada da ostane na mjestu američkog specijalnog predstavnika u mirovnim naporima u Avganistanu, nazivajući njegov rad "vitalnim", prenosi Hina.

Kalilzad je u februaru 2020. pregovarao s talibanima o sporazumu o povlačenju američkih trupa iz tog najdužeg američkog rata, a Blinken je izjavio da nova administracija preispituje sporazum "kako bi bila sigurna da u potpunosti razumije obaveze koje su talibani preuzeli, kao i sve na što se obavezao SAD".

Preporučujemo za Vas