FBI: Bombe ispred sjedišta Republikanske i Demokratske stranke SAD ostavljene dan prije nemira

Za sada nije jasno da li to znači da bombe nemaju veze s nemirima 6. januara ili su ih namjerno postavlili oni koji su planirali pobunu na dan kada je Kongres odlučivao o potvrdi pobjede kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima

2994 pregleda 1 komentar(a)
Okupljanje pristalica Trampa ispred Kapitola 6. januara, Foto: Reuters
Okupljanje pristalica Trampa ispred Kapitola 6. januara, Foto: Reuters

Američke vlasti su saopštile da su dvije improvizovane bombe, pronađene ispred sjedišta Republikanske i Demokratske stranke neposredno uoči upada pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa u Kongres SAD, ostavljene dan ranije.

Federalni istražni biro (FBI) je naveo da su istragom otkrivene nove informacije, uključujući podatak da su eksplozivne naprave ostavljene ispred Republikanskog i Demokratskog nacionalnog komiteta 5. januara uveče, između 19.30 i 20.30, dan prije nemira u Vašingtonu u kojima je poginulo pet osoba.

Pripadnici bezbjednosnih snaga pronašli su bombe tek sjutradan.

Za sada nije jasno da li to znači da bombe nemaju veze s nemirima 6. januara ili su ih namjerno postavlili oni koji su planirali pobunu na dan kada je Kongres odlučivao o potvrdi pobjede kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima.

Za podatke o tom slučaju vlasti su povećale nagradu na 100.000 dolara.

Republikanski i Demokratski nacionalni komitet nalaze se nedaleko od Kongresa SAD gdje su 6. januara izbili nasilni protesti poslije protesta Trampovih pristalica koje osporavaju pobjedu Bajdena na izborima 3. novembra.

Istražitelji su nedjeljama zabrinuti zbog mogućih novih napada u Vašingtonu nakon što je Bajden preuzeo dužnost predsjednika 20. januara.

Ministarstvo bezbjednosti SAD u srijedu je izdalo hitno upozorenje na opasnost od mogućeg domaćeg terorizma, odnosno nasilja protivnika Bajdenove administracije.

Bonus video: