Bajden htio da vakciniše zatvorenike u Gvantanamu: "Daje prednost teroristima"

Sjedinjene Države su s gotovo 26 miliona zaraženih i 436.000 umrlih najteže stradale u pandemiji koronavirusa u svijetu

6842 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pentagon je saopštio da privremeno prekida planirano vakcinisanje zatvorenika u Gvantanamu protiv kovida-19 nakon bure koja se podigla zbog nestašice vakcina za zdravstvene radnike, te za starije i osjetljive američke državljane.

"Niko od zatvorenika Gvantanama nije vakcinisan", napisao je na Tviteru portparol Pentagona Džon Kirbi.

"Obustavljamo sprovođenje plana kako bismo preispitali protokole. I dalje ćemo biti predani ispunjavanju obaveza kako bi naše snage bile zaštićene", dodao je.

Američki zatvor u Gvantanamu, na Kubi, namijenjen je zatvorenicima povezanim s "ratom protiv terorizma", među kojima je Pakistanac Kalid Šeik Muhamed, samoproglašeni idejni tvorac napada 11. septembra 2001.

Početkom nedjelje američko ministarstvo obrane saopštilo je da će ponuditi vakcinu protiv koronavirusa zatvorenicima Gvantanama koji se žele vakcinisati.

Američki poslanici su se odmah digli na noge, pa tako i republikanac Kevin Mekarti.

"Predsjednik Bajden nam je rekao da ima plan kako pobijediti virus (...) Nije nam rekao da će vakcinu dati teroristima prije nego li većini Amerikanaca", napisao je na Tviteru.

Poslanica Elis Stefanik je dodala: "Neoprostivo je i suprotno američkom duhu da predsjednik Bajden u vakcinisanju daje prednost teroristima u Gvantanamu, umjesto starijim Amerikancima i ratnim veteranima", prenosi Hina.

Sjedinjene Države su s gotovo 26 miliona zaraženih i 436.000 umrlih najteže stradale u pandemiji koronavirusa u svijetu.

Predsjednik Bajden je obećao da će u prvih sto dana vlasti omogućiti vakcinisanje 100 miliona Amerikanaca, ali to ne ide glatko zbog tehničkih poteškoća i nestašice vakcina.

Američki zdravstveni zvaničnici objavili su da je, od 50 miliona doza raspodijeljenih širom zemlje, upotrijebljeno manje od 30 miliona.

Bonus video: