nakon žalbi građana

Aljaska mijenja sistem registracije vozila zbog tablica "Firer" i "3Rajh"

U izvještaju se kaže da će Uprava za motorna vozila uvesti novi postupak prijave za registarske tablice koji "sprečava oznake koje omalovažavaju bilo koju etničku, vjersku ili rasnu grupu, ili sadrže na drugi način vulgarne, nasilničke ili krivično kažnjive izraze" - u skladu s propisima

5996 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlasti američke savezne države Aljaske planiraju unapređenje svog elektronskog sistema pošto im se desilo da su izdale personalizovane registarske tablice za vozila s natpisima "FIRER" (fuhrer) i "3RAJH" (3reich) koje su opozvale tek na žalbe građana.

Revizijom je utvrđeno da je ista osoba posjedovala obje tablice, i da je one sa oznakom "FUHRER" dobila prije više od deset godina kada je Uprava za motorna vozila zahtjevima za personalizovane registarske tablice posvećivala manje pažnje.

Prijava za tablice "3REICH" podnijeta je u oktobru prošle godine, ali nije primijećena kao sporna jer nije na spisku više od 11.000 "vulgarnih, nasilnički, krivično kažnjivih i ponižavajućih izraza" koje elektronski sistem prepoznaje pregledom zahtjeva za izdavanje registarskih tablica, kaže se u izvještaju o tome.

Zahtjevi koje sistem prepozna, podležu pažljivom preispitivanju, ali "previdom službenika zaduženog za to", toga nije bilo u slučaju tablica s natpisom "3REICH", kaže se u izvještaju.

Te registarske tablice su izdate u novembru prošle godine i opozvane 21. januara pošto je stigao "izvještaj o zabrinutosti" građana koji su ih vidjeli na ulici, navodi vlast.

Nacistički režim u Njemačkoj naziva se i Treći rajh, a njegov vođa Adolf Hitler, nosio je titulu firera (vođe).

U izvještaju se kaže da će Uprava za motorna vozila uvesti novi postupak prijave za registarske tablice koji "sprečava oznake koje omalovažavaju bilo koju etničku, vjersku ili rasnu grupu, ili sadrže na drugi način vulgarne, nasilničke ili krivično kažnjive izraze" - u skladu s propisima.

Agencija će raditi i na poboljšanju postupka revizije sumnjivih zahtjeva "da bi se smanjio rizik grešaka pri ručnom unosu podataka, zbog pristrasnosti i subjektivnosti" službenika, navodi se u izveštaju.

Sprovodeći te promjene, "Uprava za motorna vozila je dužna da ostane neutralna i dosljedna u promovisanju uljudnosti, istovremeno stvarajući priliku za lično izražavanje" imalaca registarskih tablica, kaže se na kraju.