Izrael: Masovne sahrane i novi sojevi onemogućili preokret

Izrael produžava karantin u zemlji uprkos uspješnoj kampanji vakcinacije

8554 pregleda 0 komentar(a)
Pogrebna povorka rabina ultraortodoksnih Jevreja u Jerusalimu, Foto: Reuters
Pogrebna povorka rabina ultraortodoksnih Jevreja u Jerusalimu, Foto: Reuters

Izrael je juče saopštio da će preokret u krizi izazvanoj pandemijom kovida-19 biti nekoliko nedjelja kasnije od predviđenog budući da novi sojevi koronavirusa opstruiraju kampanju vakcinacije, a masovne sahrane ultraortodoksnih Jevreja prkose strogim restrktivnim mjerama i doprinose širenju virusa.

Premijer Benjamin Netanjahu je promovisao brzu vakcinaciju pripadnika najranjivijih grupa - oko 24 odsto od ukupno devet miliona stanovnika - uz istovremeno zaključavanje zemlje na pet nedjelja kako bi u februaru mogli otvoriti ekonomiju.

Međutim, očekivani preokret sredinom januara u suzbijanju pandemije u toj zemlji je izostao. Porastao je broj teških slučajeva obolijevanja među Izraelcima koji još nijesu vakcinisani. Zvaničnici za to okrivljuju kršenje mjera i infektivnije nove sojeve virusa.

Hiljade ultraortodoksnih Jevreja juče su prisustvovale sahrani uticajnog rabina. Masovna pogrebna povorka za rabina Mešulama Soloveitčika, koji je preminuo u 99. godini od posljedica kovida-19, prošla je ulicama Jerusalima. U odbijanju da poštuju mjere koje propisuju javna okupljanja od najviše deset ljudi, hiljade vjernika okupile su se ispred rabinove kuće.

Mnoge ultraortodoksne sekte ne zatvaraju škole, seminare i sinagoge i masovno idu na sahrane i vjenčanja. U proteklim nedjeljama učestali su sukobi između ultraortodoksnih Jevreja koji ne poštuju pravila i policajaca u pokušaju da ih nametnu. Vjerski lideri kažu da nije fer da se oni izdvajaju, tvrdeći da sekularna javnost ne shvata važnost javnih molitvi i vjerskog učenja u njihovoj zajednici.

Kršenja restriktivnih mjera od strane ultraortodoksnih Jevreja, koji su među konzervativnim Netanjahuovim pristalicama, politička opozicija koristi kako bi dovela u pitanje efikasnost zaključavanja zemlje i gradila kampanju uoči izbora 23. marta.

Ministar odbrane Beni Ganc, Netanjahuov kolicioni partner iz redova centra, odgovorio je obećavši da će restriktivne mjere produžiti i na ovu nedjelju, nakon što su one sinoć istekle. „Ili je sve zaključano ili je sve otvoreno za sve. Dani prevare su završeni“, objavio je Ganc na Tviteru.

Ultraortodoksni Jevreji, čije često zbijene zajednice predstavljaju oko 15 odsto izraelske populacije, čine više od trećine novih slučajeva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Zamjenik ministra zdravlja Joav Kiš kazao je da će doći od odlaganja od nekoliko nedjelja za izraelski plan izlaska iz krize, i povećao broj vakcinisanih stanovnika za koji smatra da je neophodan da bi došlo do preokreta.

„Naš cilj je da vakcinišemo 5,5 miliona ljudi, a ja smatra da ćemo od trenutka kada pređemo 3 do 3,5 miliona početi da vidimo promjene“, kazao je on u intervjuu za radio Kan.

Do subote, preko 1,7 miliona Izraelaca se smatralo potpuno vakcinisanim, pošto je od druge doze Fajzerove vakcine prošlo sedam dana, koliko je prema zvaničnim podacima potrebno da bi se postigla maksimalna zaštita od 95 procenata.

Još oko 1,3 miliona Izraelaca je primilo jednu dozu, čekalo drugu ili je primilo i drugu tokom prošle nedjelje i stoga se ne smatraju potpuno vakcinisanim, navodi se u podacima ministarstva.

Izrael je juče pristao da pošalje 5000 doza vakcina Palestincima za imunizaciju medicinskih radnika koji su na prvoj liniji fronta, saopšteno je juče iz kabinbeta Benija Ganca. To je prvi put da je Izrael potvrdio transfer vakcina Palestincima. Izrael se našao na meti kritika zvaničnika Ujedinjenih nacija i grupa za zaštitu ljudskih prava zbog toga što nijesu obezbijedili vakcine za Palestince. Izrael tvrdi da nije odgovoran za to.

Bonus video: