Bajden želi da olakša naturalizaciju devet miliona migranata

Riječ je o jednoj u nizu odluka o imigraciji koje Bajden treba da potpiše tokom dana, uključujući pitanja razdvojenih porodica, bezbednosti granica i legalne imigracije, piše agencija AFP

2959 pregleda 4 komentar(a)
Džo Bajden, Foto: Beta/AP
Džo Bajden, Foto: Beta/AP

Predsjednik SAD Džo Bajden zatražiće danas od vlade da olakša naturalizaciju devet miliona migranata koji ispunjavaju uslove za američko državljanstvo, rekli su visoki zvaničnici administracije.

Riječ je o jednoj u nizu odluka o imigraciji koje Bajden treba da potpiše tokom dana, uključujući pitanja razdvojenih porodica, bezbednosti granica i legalne imigracije, piše agencija AFP.

Agencija AP piše da Alehandro Majorkas koji je predložen za sekretara za nacionalnu bezbijednost, treba da predvodi radnu grupu koja će biti usredsrijeđena na ponovno spajanje roditelja i djece.

U sudskim dokumentima je identifikovano najmanje 5.500 djece koja su razdvojena od roditelja za vreme predsjednika Donalda Trampa, uključujući i oko 600 mališana čije roditelje tek treba pronaći.

Bajdenova administracija je saopštila da će ta radna grupa redovno izvještavati predsjednika i preporučivati korake da se takvi sluajevi ne bi ponavljali.

Bonus video: