Od karcinoma godišnje u svijetu umre 10 miliona ljudi

Farmaceustska kompanija Takeda testira 16 novih ljekova za oboljele od karcinoma pluća, prostate, leukemije i čvrstih tumora

5197 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Desetine hiljada naučnika na planeti traži svakodnevno načine da pomogne pacijentima oboljelim od karcinoma, bolesti koja godišnje u svijetu odnese 10 miliona života, saopštila je danas farmaceustska kompanija Takeda koja testira 16 novih ljekova za oboljele od karcinoma pluća, prostate, leukemije i čvrstih tumora.

Ta kompanija je povodom Svjetskog dana borbe protiv raka navela da bi trenutno dostupne terapije mogle da spasu trećinu oboljelih da nisu zapostavljeni prevencija i rana dijagnoza te bolesti.

"Danas svaki drugi pacijent živi pet ili više godina od dana kada mu je dijagnostikovan karcinom, a prije samo deset godina to je uspijevalo tek svakom dvadesetom pacijentu. To je velika motivacija za naučnike da nastave dalje", rekao je direktor za medicinska pitanja Takede za Srbiju Aleksandar Biljić Erski.

On je istakao da svake tri sekunde karcinom odnese jedan ljudski život, a najviše umrlih je od karcinoma pluća i debelog creva.

"Rizik od obolijevanja kod ovih tipova karcinoma može se umanjiti dobrim životnim navikama. Prevencija, rana dijagnostika i rano liječenje mogu značajno da smanje broj umrlih", rekao je Biljić Erski i dodao da su ključni faktori smanjenje korišćenja duvana i alkohola, izmena ishrane i smanjenje gojaznosti.

Bonus video: