Šta sve treba da znate o suđenju Trampu u Senatu: Tereti se da je podstakao pobunu

U neredima 6. januara poginulo je petoro ljudi. Zbog toga je opoziv Trampa vrlo brzo pokrenut u Predstavničkom domu, a on je prvi predsjednik koji je dvaput opozvan za vrijeme jednog mandata

7349 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu u Senatu počeće 9. februara, malo više od mjesec dana pošto su njegove pristalice upale u Konges koji je u tom trenutku potvrđivao pobjedu Džoa Bajdena na izborima, piše Glas Amerike.

Tramp je zbog podsticanja na pobunu već opozvan u Predstavničkom domu, a sada tu rezoluciju, odnosno "optužnicu", treba da razmotri i Senat.

U neredima 6. januara poginulo je petoro ljudi. Zbog toga je opoziv Trampa vrlo brzo pokrenut u Predstavničkom domu, a on je prvi predsjednik koji je dvaput opozvan za vrijeme jednog mandata.

Demokrate iz Predstavničkog doma sada su u ulozi "tužilaca" u procesu pred Senatom, a predvodi ih kongresmen iz Merilenda Džejmi Raskin.

On je pozvao Trampa da svjedoči pred Senatom, ali su Trampovi advokati to odbili rekavši da je riječ o "marketingu", piše Glas Amerike.

Trampovi advokati su već negirali optužbe koje mu se stavljaju na teret pred Senatom, a takođe i dovode u pitanje da li je legalno da se bivšem predsjednku "sudi", ako više nije na dužnosti.

Iako se naziva suđenjem, proces u Senatu nije pravni, već politički proces, a kazna za predsjednika kojeg Senat proglasi krivim je razrješenje sa dužnosti.

Pošto Tramp više nije predsjednik, pominjalo se da je moguće da mu se zabrani kandidatura u budućnosti, piše Glas Amerike.

Za šta je optužen Donald Tramp?

Bivši predsjednik se tereti da je podstakao pobunu 6. januara.

Demokrate smatraju da je njegova kampanja o diskreditovanju rezultata izbora dovela do toga da njegove pristalice napadnu Kapitol kako bi spriječili da Kongres potvrdi izbornu pobjedu Bajdena.

Demokrate kažu da je Tramp dodatno podstakao pristalice da napadnu Kongres svojim govorom, a da je potom na televiziji gledao šta se dešava - što advokati bivšeg predsjednika negiraju.

"Podsticanjem nasilja" protiv Vlade SAD, kažu demokrate, Tramp je počinio teška krivična djela i prekršaje - što je osnov za opoziv po američkom Ustavu, navodi Glas Amerike.

Koliko će trajati suđenje?

Iako nijedna strana ne želi da odugovlači, pitanje je koliko će trajati.

Demokrate bi htjele da traje kratko, nedjelju ili dvije, jer žele da nastave sa sprovođenjem Bajdenove agende.

Ovo suđenje neće ličiti na prvo, koje je trajalo od 16. januara do 5. februara 2020., piše Glas Amerike.

Demokratski senator Tom Karper je rekao da suđenje ne treba da traje nedjeljama ili mjesecima, već nekoliko dana.

Ko je sudija?

Najstariji demokratski senator Patrik Lejhi predsjedavaće ovim suđenjem.

Prema Ustavu SAD, kada se sudi aktuelnom predsjedniku, tim procesom mora da predsjedava predsjednik Vrhovnog suda - kao što je bio slučaj tokom prvog opoziva.

Međutim, pošto se sada ne sudi predsjedniku na dužnosti, procesom će predsjedavati najstariji senator i imaće više ceremonijalnu ulogu jer konačnu odluku donose senatori.

Ko su tužioci?

Tužioci u ovom slučaju su demokrate iz Predstavničkog doma koje je odabrala predsjedavajuća Nensi Pelosi.

Oni će pred Senatom predstaviti optužnicu protiv Trampa.

Tim ima devet članova, a predvodiće ih Džejmi Raskin, profesor ustavnog prava, koji je i pomogao da se napiše predlog za opoziv.

Ko brani Trampa?

Trampov tim predvodće Dejvid Šoen i Brus Kastor, obojica iskusni advokati.

Prošle nedjelje, Trampa je napustio njegov prvobitni pravni tim zbog neslaganja oko strategije odbrane.

Na prvom suđenju prošle godine, Tramp je imao mnogo veći tim advokata u kojem su bili i oni iz Bijele kuće.

Ko su porotnici?

Svih 100 članova Senata imaće ulogu porotnika na ovom suđenju i na kraju će glasati da li Trampa treba osuditi ili osloboditi optužbi koje mu na teret stavlja Predstavnički dom.

Senatorima nije dozvoljeno da postavljaju pitanja, ali to mogu učitniti preko predsjedavajućeg Lejhija, piše Glas Amerike.

Hoće li biti svjedoka?

Vjerovatno ne. Tramp je odbacio predlog demokrata da svedoči pred Senatom, a demokrate nisu saopštile da planiraju da zovu druge svjedoke.

U procesu pred Predstavničkim domom ih nije bilo. Republikanci u Senatu smatraju da nema potrebe za dovođenjem svjedoka.

Kakve su šanse da Tramp bude proglašen krivim?

Veoma slabe. Najmanje 17 republikanaca bi trebalo da se priključi demokratama kojih je 50 da bi Tramp bio osuđen.

Već je 45 od 50 republikanaca glasalo za to da se suđenje proglasi neustavnim, što ukazuje da će bivši predsjednik vjerovatno biti oslobođen.

Ako se to desi, demokrate neće stati i žele da pokrenu mehanizme u skladu sa 14. Amandmanom kako bi Trampa onemogućili da ubuduće ima neku javnu funkciju.

Bonus video: