Presuda Trampu u Senatu moguća već danas, vjerovatno oslobađajuća

Senatori, u ulozi svjedoka, sudije i porote, nastaviće u subotu u 10 sati po lokalnom vremenu proces bivšem predsjedniku, mjesec dana nakon optužbe da je "podsticao na pobunu"

5163 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp mogao bi već u danas biti oslobođen krivice nakon procesa u Kongresu u kojem mu se sudi zato što su njegove pristalice upale u Kapitol hil 6. januara.

Senatori, u ulozi svjedoka, sudije i porote, nastaviće u subotu u 10 sati po lokalnom vremenu proces bivšem predsjedniku, mjesec dana nakon optužbe da je "podsticao na pobunu".

Donald Tramp, jedini američki predsjednik koji je dvaput podvrgnut procesu opoziva, ima dobre izglede da bude oslobođen krivice, kao i tokom prvog "impeachmenta" prije godinu dana, piše Hina.

S obzirom na njegovu veliku popularnost na desnici, teško je vjerovati da će se 17 republikanskih senatora prikloniti pedesetorici demokrata i stvoriti kvalifikovanu većinu potrebnu da se Tramp proglasi krivim.

Za Trampovu osudu treba da glasa dvije trećine senatora i takva bi mu odluka onemogućila mogući ponovni izbor u budućnosti.

Trampu se sudi u američkom Senatu zbog njegovog zapaljivog govora u kojem je pristalice pozvao da "se pakleno bore" prije nego što su oni 6. januara nasilno ušli u Kongres i ugrozili zastupnike.

U okršaju je stradalo pet osoba, među njima policajac.

Tramp je dva mjeseca nakon izbora 3. novembra ponavljao neutemeljene tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena.

U petak je njegov demokratski nasljednik Džozef Bajden, koji je u klupama Senata proveo više od 35 godina, rekao da je nestrpljiv vidjeti što će njegovi republikanski "prijatelji" učiniti, izrazivši nadu da će oni "preuzeti odgovornost".

Bonus video: