Bajden pozvao na reformu prodaje vatrenog oružja

Američki predsjednik je pozvao Kongres da "donese razumne reforme o oružju" i pozvao na obaveznu provjeru prošlosti kupca oružja

6493 pregleda 2 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je danas Kongres da što prije djeluje i ograniči promet vatrenog oružja u zemlji, tri godine posle masakra u američkoj saveznoj državi Floridi.

"Ova administracija neće čekati još jednu masovnu pucnjavu da bi čula pozive na akciju", rekao je Bajden povodom tri godine od pucnjave u Floridi gdje je ubijeno 17 osoba.

Američki predsjednik je pozvao Kongres da "donese razumne reforme o oružju" i pozvao na obaveznu provjeru prošlosti kupca oružja. Takođe je pozvao na zabranu prodaje pušaka i oružja većeg kalibra.

Bajden je rekao da mora da se oduzme "imunitet onih proizvodjača oružja koji su svjesno stavljali na američke ulice ratno oružje".

Prije tri godine, mladi Nikolas Krus ubio je u jednoj školi 14 učenika i još tri osobe, prije nego što je uhapšen. Žrtve je ubio je iz polu-automatske puške koju je legalno nabavio i pored ranijih psihijatrijskih problema.

Uprkos protestima mladih i građana koji su zatražili strožu kontrolu prodaje pušaka, tadašnji predsednik SAD Donald Tramp nije prihvatio razmatranje zabrane pušaka.

Bonus video: