Prijateljski ton, ali ista očekivanja od NATO saveznica

Na ministarskom sastanku NATO Bajdenov Pentagon će pokušati da povrati povjerenje Evropljana, ali će ostati pri tome da članice treba da izdvoje dva odsto BDP-a na odbranu

4580 pregleda 2 komentar(a)
: Konferencija za novinare Jensa Stoltenberga uoči sjutrašnjeg ministarskog sastanka, Foto: REUTERS
: Konferencija za novinare Jensa Stoltenberga uoči sjutrašnjeg ministarskog sastanka, Foto: REUTERS

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena iskoristiće skup NATO ministara odbrane kako bi započela napore za obnovu povjerenja sa evropskim saveznicima koje je uzdrmano zbog spoljne politike „Amerika na prvom mjestu“ Donalda Trampa.

Američki zvaničnici, koji su željeli da ostanu anonimni, kazali su za Rojters da će američki ministar odbrane Llojd Ostin naglasiti američku posvećenost prekoatlantskom savezu nakon otvorenog Trampovog neprijateljstva.

Sastanak ministara odbrane NATO, koji će biti održan onlajn sjutra i preksjutra, prvi je veliki evropski događaj od kako je Bajden položio zakletvu 20. januara. Bajden će održati govor na Bezbjednosnom forumu u Minhenu, koji se onlajn održava 19. februara.

Nakon što je Tramp godinama javno omalovažavao i kritikovao NATO saveznike poput Njemačke, koja nije uspjela da ostvari cilj potrošnje na odbranu, Bajdenov Pentagon će se, bez odustajanja od tih ciljeva, fokusirati na jačanje NATO kolektivne odbrane, kazali su zvaničnici za britansku agenciju.

„Povjerenje je nemoguće izgraditi tokom noći, za to je potrebno vrijeme. Potrebno je više od riječi. Potrebna je akcija“, kazao je jedan američki zvaničnik.

Kako bi naglasila Bajdenov stav prema NATO, Bijela kuća je u rijetkom postupku te vrste objavila snimak prvog razgovora predsjednika SAD sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u kojem je on američku posvećenost kolektivnoj odbarni opisao kao „svetu“.

Ipak, Bajdena očekuje težak posao u Evropi, koja je posmatrala kako Trampova administracija krši obećanja i izbjegava obaveze, uključujući i povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma i Pariskog sporazuma o klimi. Trampov opis NATO kao organizacije koja je u krizi i koju koče spore članice iscrpio je mnoge evropske saveznike.

„U evropskim bezbjednosnim krugovima prisutna je iscrpljenost zbog Trampa i njegove nepredvidivosti“, kazao je za Rojters jedan evropski NATO diplomata. „Upravo smo proveli četiri godine ne razgovarajući međusobno, a svijet se u međuvremenu puno promijenio. Bajden treba puno toga da popravi u odnosima sa Evropom“.

Portugalski ministar odbrane Žoao Gomes Kravinjo, naglašavajući zabrinutost zbog SAD, kazao je pred Evropskim parlamentom 28. januara da su godine Trampa bile svojevrsni „ideološki eksperiment“ koji je imao „razorne posljedice u smislu kredibiliteta SAD i američke snage na međunarodnoj sceni“.

Jedan od Bajdenovih najvećih izazova biće da ubijedi saveznike da se neće ponoviti nova Trampova era, niti bilo što slično, makar u narednih četiri ili osam godina.

„To je legimitan strah i legitimna briga“, kazala Rejčel Rico iz Centra za novu američku bezbjednost. Ona je dodala da će proces dokazivanja SAD da mogu biti pouzdan partner biti veoma spor.

Francuski predsjednik Emanuel Makron tvrdi da je Evropi potrebna sopstvena odbrambena strategija, neovisno od SAD. Ipak, istočne saveznice poput Poljske - koja je u strahu od Rusije - tvrde da evropski odbrambene planovi treba samo da udopunjuju NATO, a ne da ga zamijene.

Na sjutrašnjem ministarskom NATO sastanku razgovaraće se i o naporima za okončanje dvadesetogodišnjeg rata u Avganistanu kao i o takozvanom „cilju od dva procenta“ koji podrazumijeva da NATO članice do 2024. godine opredijele dva odsto BDP-a na odbranu.

Prema projekcijama iz oktobra Njemačka, Italija i Španija do 2024. neće ostvariti taj cilj. Njemačka obećava da će do 2031. trošiti dva odsto BDP na odbranu, što je ljutilo Trampa koji je zbog toga naredio povlačenje oko 12000 vojnika iz Njemačke rekavši: „Više nećemo biti naivčine“.

Portparol Pentagona Džon Kirbi je kazao da očekuje da Ostin na sastanku naglasi da su mnoge članice ispunile taj cilj dok druge „teže tome“. „Mislim da će ćete vidjeti poruku podrške ministra o tome koliko je NATO važan“, kazao je Kirbi.

Drugi američki zvaničnik je kazao da čak i usljed ekonomskog stresa za budžete zbog pandemije, ostaje očekivanje da saveznice na odbranu izdvoje dva odsto BDP-a, a Vašington će vjerovatno insistirati da se zdravstvena kriza ne smije pretvoriti u bezbjednosnu. „Međutim, ton će biti znatno drugačiji... i to se neće koristiti kao političko oružje protiv saveznika“, kazao je zvaničnik.

Bonus video: