kritike i kinezima

Bajden: Kina će snositi posljedice zbog kršenja ljudskih prava

Si Đinping je kritikovan u svijetu zbog pritvaranja muslimanske manjine Ujgura i ostalih kršenja ljudskih prava.

3828 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) rekao je da će Kina platiti cijenu zbog kršenja ljudskh prava, odgovarajući na pitanje o odnosu te zemlje prema muslimanskim manjinama u zapadnom regionu Sinđiang, prenio je danas Radio slobodna Evropa (RSE).

"Biće posljedica po Kinu i on to zna", rekao je Bajden misleći na kineskog predsjednika Si Đinpinga na događaju koji je prenosila američka televizijska mreža Si En En (CNN).

Si Đinping je kritikovan u svijetu zbog pritvaranja muslimanske manjine Ujgura i ostalih kršenja ljudskih prava.

SAD će, naveo je Bajden, ponovo preuzeti globalnu ulogu u oblasti ljudskih prava i dodao da će raditi sa međunarodnom zajednicom da bi ih i Kina poštovala.

"Kina se veoma trudi da postane svjetski lider, a da bi stekla takav status i mogla to biti mora zadobiti povjerenje drugih zemalja", rekao je američki predsjednik i dodao da Kina to ne može postići sve dok je uključena u aktivnosti koje su protivne ljudskim pravima.

Bajden je u telefonskom razgovoru sa Sijem prošlog meseca, koji je trajao dva sata, naglasio prioritet za SAD da indijsko-pacifički region ostane slobodan i otvoren.

Predsjednik SAD izrazio je i zabrinutost zbog problematične prakse u trgovini i stanja ljudskih prava u Kini.