"došlo je vrijeme"

Pleme Čeroki traži od kompanije Džip da promijeni ime terenskom vozilu

Pod pritiskom su nedavno američki fudbalski tim i košarkaški tim iz Vašingtona promijenili svoje ime poteklo od američkih Indijanaca, Redskins (crvenokošci), odnosno Indijans

5581 pregleda 3 komentar(a)
Američka kompanija Džip (Jeep), Foto: Shutterstock
Američka kompanija Džip (Jeep), Foto: Shutterstock

Poznato vozilo američke kompanije Džip (Jeep) "Čeroki" koje se proizvodi gotovo 50 godina uskoro bi moglo da promijeni naziv pošto je vođa istoimenog plemena američkih Indijanaca ocijenio da je došlo vrijeme da firme i sportski timovi u SAD prestanu da koriste njihovo ime.

Vođa plemena Čeroki Čak Hoskins rekao je firmi da ne toleriše da oni koriste ime "Čeroki", rekao je sinoć portparol plemena za Frans pres.

Hoskins je svoj stav iznio preko video konferencije 29. januara matičnoj kući Džipa, grupi Stelantis.

"Mislim da je došao trenutak u ovoj zemlji da firme i sportski timovi povuku imena, slike i maskote američkih Indijanaca sa svojih proizvoda, majica i timova", rekao je vođa Čerokija u saopštenju objavljenom 14. januara u američkom časopisu za automobile "Car and Driver".

On je rekao da je siguran da je to bilo dobronamjerno ali da im više ne čini čast da vide svoje ime na nekom automobilu.

Kompanija Džip je uvela model terenskog vozila "Čeroki" 1974. poslije čega je  uslijedilo više modela.

"Najbolji način da nam se oda počast je da se više sazna o našoj vladi, našoj ulozi u ovoj zemlji, našoj istoriji, kulturi, jeziku i da se vodi konstruktivan dijalog sa plemenima koje priznaje savezna vlada i o njihovoj kulturi", rekao je Čak Hoskins.

Pod pritiskom su nedavno američki fudbalski tim i košarkaški tim iz Vašingtona promijenili svoje ime poteklo od američkih Indijanaca, Redskins (crvenokošci), odnosno Indijans.

Preporučujemo za Vas