Hiljade umiru na gradilištima za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Katar zadnjih deset godina sprovodi do sada nezabilježen program izgradnje, uglavnom u okviru priprema za fudbalsko prvenstvo 2022

8559 pregleda 5 komentar(a)
Radovi na gradnji jednog od stadiona u Kataru, Foto: Shutterstock
Radovi na gradnji jednog od stadiona u Kataru, Foto: Shutterstock

Preko 6.500 radnika migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke izgubilo je život u Kataru radeći u teškim uslovima uglavnom na izgradnji objekata koji će biti korišćeni na Svjetskom fudbalskom prvenstvu 2022. godine, objavio je juče "Gardijan".

Podaci do kojih je došao britanski list pokazuju da je u prosjeku 12 radnika iz ovih pet država umrlo svake nedjelje od decembra 2010. kada se na ulicama Dohe proslavljala odluka kojom je Kataru dodijeljeno da bude domaćin Svjetskog prvenstva.

Ukupan broj stradalih je mnogo veći budući da navedeni podaci ne uključuju preminule iz niza država drugih država poput Filipina i Kenije, a takođe nijesu uključeni podaci iz posljednjih mjeseci 2020.

Katar zadnjih deset godina sprovodi do sada nezabilježen program izgradnje, uglavnom u okviru priprema za fudbalsko prvenstvo 2022.

Pored sedam novih stadiona, još desetine velikih projekata su završeni ili su u toku, uključujući novi aerodrom, puteve, sistem javnog prevoza, hotele i novi grad, gdje će se održati finale svjetskog prvenstva.

Mada podaci o stradalima nijesu katagorisani prema zanimanju ili mjestu rada, Nik MekGihan direktor grupe koja je specijalizovana za prava radnika u Zalivu kazao je za „Gardijan“ da se vjerovatno radi o radnicima na projektima infrastrukture.

„Značajan broj radnika migranata koji su izgubili život od 2011. godine bili su u zemlji samo zato što je Kataru dodijeljena uloga domaćina Svjetskog prvenstva“, kazao je on.

Podaci do kojih je došao britanski list ukazuju na propuste Katara da zaštiti migrantsku radnu snagu koja broji dva miliona ljudi, pa čak i da istraži uzroke visoke stope smrtnosti među uglavnom mladim radnicima.

Iza statističkih podataka stoje brojne priče o razorenim porodicama koje su ostale bez hranitelja, koje se bore kako bi dobile odštetu ili objašnjenje o okolnostima smrti njihovih voljenih.

Gal Sing Rai iz Nepala je platio skoro hiljadu funti da bi dobio posao čistača u kampu za radnike koji rade na izgradnji jednog od stadiona. Nedjelju dana nakon dolaska u Katar on je izvršio samoubistvo.

Mohameda Šahid Miah, iz Bangledaša je stradao od strujnog udara u smještaju nakon što je voda prodrla u nezaštićene električne kablove.

U Indiji, porodica Madua Bolapalija nikada nije saznala zašto je zdravi 43-godišnjak preminuo „prirodnom smrću“ dok je radio u Kataru. Njegovo tijelo je nađeno na podu spavaonice.

Vlada Katara tvrdi da je broj smrti - koji ne osposrava - proporcionalan broju migrantske radne snage i i da te cifre uključuju i radnike u administraciji koji su umrli prirodnom smrću nakon što su nekoliko godina živjeli u Kataru.

Iz Amnesti internešnela smatraju da takva objašnjenja nijesu dovoljna.

„Postoji istinski nedostatak jasnoće i transparentnosti u vezi sa ovim smrtnim slučajevima“, kazala je Mej Romanos iz AI.

„Potrebno je da Katar pojača zdravstvene i bezbjednosne standarde na radnom mjestu“.

Organizacioni odbor Svjetskog prvenstva u Kataru na pitanje „Gardijana“ o broju smrtnih slučajeva odgovorio je: „Duboko žalimo zbog svih ovih tragedija i istražili smo svaki incident kako bi se pobrinuli da se ne ponovi. Uvijek smo održavali transparentnost u tom pogledu...“.

Portparol Fife, fudbalskog upravnog tijela, naveo je u saopštenju da su oni potpuno posvećeni zaštiti prava radnika na Fifinim projektima.

„Uz stroge zdravstvene i bezbjednosne mjere na lokacijama... učestalost nesreća na gradilištima Fifa Svjetskog prvenstva je niska u poređenju sa drugim građevinskim projektima širom svijeta“, saopštila je Fifa bez pružanja dokaza za svoje tvrdnje.

Za vlasti većina radnika umire „prirodnom smrću”

U zvaničnim podacima o uzrocima smrti radnika navode se između ostalog višestruke povrede usljed pada sa visine i gušenje, a brojni su i slučajevi samoubistva.

Međutim, britanski list navodi da je daleko najčešće zabilježena „prirodna smrt“ koja se pripisuje akutnom srčanom ili respiratornom zastoju.

Takve klasifikacije, koje se postavljaju bez autopsije, često ne pružaju legitimno medicinsko objašnjenje za pravi razlog smrti.

U izvještaju pravnog tima vlade Katara iz 2014. godine preporučuje se formiranje komisije koja bi istražila smrt radnika migranata od srčanog udara i izmjeni zakona kako bi se „omogućila autopsija u svim slučajevima neočekivane i iznenadne smrti“. Vlada tim povodom nije učinila ništa.

Katar i dalje „odugovlači povodom ove kritične i urgentne teme u očiglednom zanemarivanju života radnika“, kazala je Hiba Zajadin iz Hjumen rajts voča.

„Pozvali smo Katar da promijeni zakone o autopsiji kako bi se omogućila forenzička istraga o svim iznenadnim i neobjašnjenim smrtnim slučajevima i usvojio zakon koji bi zahtijevao da sve smrtovnice uključuju i medicinski smislen uzrok smrti“, kazala je ona.

Bonus video: