pozvale rusku vladu da traži ili odobri istragu

Izvjestiteljke UN traže nezavisnu međunarodnu istragu trovanja Navaljnog

Izvjestiteljke čije mišljenje ne obavezuje UN, smatraju da je nezadovoljavajući odgovor vlasti na zahtjeve o sprovođenju "kredibilne i transparentne istrage" o trovanju Navaljnog i da je međunarodna istraga "posebno ključna sada kada je ruska vlada pritvorila Navaljnog i on je pod njenom kontrolom"

5324 pregleda 0 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Izvjestiteljke UN zatražile su danas nezavisnu međunarodnu istragu o slučaju trovanja glavnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, zahtijevajući njegovo "hitno oslobađanje".

"S obzirom na neadekvatan odgovor nacionalnih vlasti, zabranjenu upotrebu hemijskog oružja..., smatramo da bi hitno trebalo sprovesti međunarodnu istragu kako bi se utvrdile činjenice i razjasnile sve okolnosti u vezi sa trovanjem Navaljnog", saopštile su izvjestiteljka UN za vansudska i proizvoljna pogubljenja UN Anjes Kalamar i specijalna izvjestiteljka za promovisanje i zaštitu slobode mišljenja i izražavanja Iren Han.

One smatraju da je "trovanje Navaljnog novičokom namjerno počinjeno da bi se uputilo jasno upozorenje da će to biti sudbina svakoga ko bude kritikovao i suprotstavio se vladi", a da je izabran taj nervni agens da bi se "ulio strah".

Izvjestiteljke čije mišljenje ne obavezuje UN, smatraju da je nezadovoljavajući odgovor vlasti na zahtjeve o sprovođenju "kredibilne i transparentne istrage" o trovanju Navaljnog i da je međunarodna istraga "posebno ključna sada kada je ruska vlada pritvorila Navaljnog i on je pod njenom kontrolom".

"Pozivamo rusku vladu da traži ili odobri jednu takvu istragu", saopštile su izvjestiteljke UN.

Navaljni se trenutno nalazi na odsluženju dvoipogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zato što je prekršio uslovnu kaznu dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja.

Preporučujemo za Vas