NIJESU IZNENAĐENI POVEĆANJEM BROJA OBOLJELIH

SZO: Žalosno je što se u bogatim zemljama vakcinišu mlađi i zdraviji prije ugroženih u siromašnim

SZO je radila na tome da bolje razumije zašto se broj oboljelih povećao i sve ukazuje da je glavni razlog popuštanje mjera

3899 pregleda 2 komentar(a)
Tedros Adanom Gebrejesus, Foto: Reuters
Tedros Adanom Gebrejesus, Foto: Reuters

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je danas da je za žaljenje što se mlađe i zdravije osobe u nekim bogatim zemljama vakcinišu prije ugroženih zdravstvenih radnika u zemljama u razvoju.

On je na konferenciji za novinare rekao da je, zahvaljujući naporima programa UN Kovaks, vakcinacija počela u Gani i Obali Slonovače, ali žali se to dešava tek poslije tri mjeseca od početka imunizacije u nekim drugim državama potut Velike Britanije, SAD i Kanade.

Tedros je rekao da se prvi put poslije sedam nedjelja broj slučajeva kovid-19 širom svijeta povećao prošle nedjelje, što je razočaravajuće ali ne i iznenađujuće.

SZO je radila na tome da bolje razumije zašto se broj oboljelih povećao i sve ukazuje da je glavni razlog popuštanje mjera, rekao je on.

Visoki zvaničnik SZO za hitne slučajeve Majkl Rajan rekao je da je prerano i nerealno očekivati da pandemija bude zaustavljena do kraja godine, ali da će efikasne vakcine svakako doprinijeti da se smanji broj hospitalitovanih i umrlih.

On je rekao da bi fokus trebalo usmjeriti na smanjenju zaraze kovidom-19.

"Ako budemo pametni, možemo završiti sa hospitalizacijama i smrtnim ishodima do kraja godine", rekao je Rajan.

Preporučujemo za Vas