"dobrog su zdravlja"

Nigerija: Oslobođeno stotine otetih učenica

Novinar Frans presa mogao je u zgradi vlade da vidi stotine učenica obučenih u svjetlo plavi hidžab

7050 pregleda 1 komentar(a)
Oslobođene djevojčice, Foto: Reuters
Oslobođene djevojčice, Foto: Reuters

Stotine učenica otetih iz internata na sjeverozapadu Nigerije oslobođene su jutros i nalaze se u prostorijama vlade nigerijske države Zamfare, rekao je guverner te oblasti.

"Srećan sam da objavim da su djevojčice oslobođene, upravo su stigle u zgradu vlade i dobrog su zdravlja", rekao je guverner Belo Matavale za Frans pres.

Rekao je da je prošlog petka oteto ukupno 279 srednjoškolki i da su sve oslobođene.

Vlasti su prvo saopštile da 317 učenica nedostaje pri prozivki poslije napada naoružanih ljudi na taj internat u državi Zamfara u noći od četvrtka na petak.

Djevojčice, Nigerija
foto: Reuters

Novinar Frans presa mogao je u zgradi vlade da vidi stotine učenica obučenih u svjetlo plavi hidžab.

Radi se o četvrtom napadu za manje od tri mjeseca na škole na sjeverozapadu Nigerije gdje posljednjih više od deset godina kriminalne grupe, koje vlada naziva banditima, kradu stoku i otimaju ljude tražeći otkup.

Vlasti države Zamfara imaju običaj da pregovaraju sa kriminalinim grupama i posljednjih više od godinu dana postižu sporazume o amnestiji njihovih članova u zamjenu za polaganje oružja.

Zvaničnici države Zamfara su u decembru pregovorima oslobodile 344 dječaka koje su banditi oteli iz njihovog internata u susjednoj državi Kacina.

Pri svakom oslobađanju vlasti negiraju da su platile bilo kakav otkup otmičarima, međutim bezbjednosni stručnjaci ne sumnjaju da se otkup plaća i strahuju da bi to moglo da dovede do povećanja broja otmica u tom siromašnom i slabo obezbijeđenom regionu.