EU: Ne vode se razgovori o kupovini ruske vakcine

"Samo zato što je vakcina odobrena na evropskom nivou, nakon pozitivne ocjene EMA-e, to ne znači da postoji bilo kakva obaveza Komisije da ga uvrsti u naš portfolio"

3942 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija saopštila je da se ne vode razgovori o kupovini ruske vakcine Sputnik V protiv koronavirusa, nekoliko sati nakon što je agencija za ljekove EU počela razmatrati odobravanje vakcine na teritoriji Unije.

Blok od 27 država do sada je potpisao ugovore o snabdijevanju sa šest evropskih i američkih proizvođača vakcina za ukupno gotovo 2,6 milijardi doza za populaciju EU od 450 miliona. Takođe pregovara o daljoj isporuci vakcina s još dvije kompanije na Zapadu.

"Trenutno se ne vode razgovori o integrisanju vakcine Sputnik u portfolio", rekao je portparol Komisije na konferenciji za novinare.

Evropska agencija za lijekove (EMA) rekla je da je započela kontinuirani pregled ruske vakcine Sputnik V protiv COVID-a 19, što bi moglo dovesti do njenog odobrenja za upotrebu u svih 27 zemalja EU.

Sputnik V već je odobren ili je još u fazi odobravanja u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a zvaničnici EU rekli su da bi Brisel mogao započeti pregovore s proizvođačem vakcina ako to zatraže najmanje četiri zemlje članice.

"Samo zato što je vakcina odobrena na evropskom nivou, nakon pozitivne ocjene EMA-e, to ne znači da postoji bilo kakva obaveza Komisije da ga uvrsti u naš portfolio", rekao je drugi portparol Komisije.

Bonus video: