U Švajcarskoj usvojen predlog o zabrani pokrivanja lica; AI: Kršenje slobode, a ne oslobađanje žena

U predlogu se ne pominje direktno islam, a kao jedan od ciljeva se navodi i sprečavanje nasilnih uličnih demonstranata da prekrivaju lice, ipak lokalni političari, mediji i aktiovisti su ga nazvali zabrana burki

6576 pregleda 14 komentar(a)
Inicijativu za zabranu burki pokrenula je ekstremna desnica, Foto: REUTERS
Inicijativu za zabranu burki pokrenula je ekstremna desnica, Foto: REUTERS

Predlog ekstremne desnice za zabranu prekrivanja lica u Švajcarskoj usvojen je na jučerašnjem obavezujućem referendumu koji je pokrenula ista grupa koja je 2009. inicirala zabranu izgradnje novih minareta.

Mjera za izmjenu švajcarskog ustava usvojena je sa 51,2 procenta glasova, dok je 48,8 birača glasalo protiv, pokazali su preliminarni rezultati.

U predlogu, prema švajcarskom sistemu direktne demokratije, ne pominje se direktno islam, a kao jedan od ciljeva se navodi i sprečavanje nasilnih uličnih demonstranata da prekrivaju lice, ipak lokalni političari, mediji i aktiovisti su ga nazvali zabrana burki.

„U Švacarskoj, naša tradicija je da pokazujete lice. To je znak naših osnovnih sloboda“, kazao je Volter Vobman, predsjedavajući referendumskog odbora i poslanik Narodne partije.

On je pokrivanje lica nazvao „simbolom ekstremnog političkog islama koji je sve prisutniji u Evropi i kojem nema mjesta u Švajcarskoj”.

Centralni savjet muslimana u Švajcarskoj nazvao je glasanje mračnim danom u istoriji te zajednice.

„Današnja odluka otvara stare rane, produbljuje princip zakonske nejednakosti i šalje jasnu poruku isključivanja muslimanske manjine“, navodi se u saopštenju Savjeta.

Predlog o zabrani pokrivanja lica upućen je prije pandemije kovida-19, zbog koje sve odrasle osobe nose maske kako bi se spriječilo dalje širenje zaraze. Francuska je zabranila potpuno prekrivanje lica u javnosti 2011, a Danska, Austrija, Holandija i Bugarska imaju potpune ili djelimične zabranje.

Rojters navodi da u Švajcarskoj skoro niko ne nosi burku, a svega oko 30 žena nosi nikab. Muslimani predstavljaju oko pet odsto populacije od 8,6 miliona ljudi u Švajcarskoj, i većinom su porijeklom iz Turske, Bosne i sa Kosova.

Vlada je pozivala građane da glasaju protiv zabrane. „Nakon zabrane izgradnje novih minareta, većina švajcarskih birača je ponovo podržala inicijativu koja diskriminiše jednu religioznu zajednicu i bespotrebno podstiče strah i podjele“, naveo je Amnesti internešnl.

„Zabrana prekrivanja lica nije mjera za oslobađanje žena, već opasna simbolična politika koja krši slobodu izražavanja i religije“, dodao je AI.

Bonus video: