Izrael započeo vakcinaciju palestinskih radnika

Izraelski zvaničnici kažu da je prioritet vakcinisanje sopstvenog stanovništva dok je Palestinska uprava najavila da će nabaviti vakcine preko partnerstva Svjetske zdravstvene organizacije sa humanitarnim organizacijama poznatim kao Kovaks

2453 pregleda 0 komentar(a)
Vakcinacija Palestinaca u pojasu Gaze, Foto: Reuters
Vakcinacija Palestinaca u pojasu Gaze, Foto: Reuters

Izrael je danas započeo vakcinaciju Palestinaca koji rade u toj zemlji i u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, pošto je tu kampanju već bar jednom odložio, a svoje stanovništvo je počeo da vakciniše prije više od dva mjeseca.

Palestinske radnike koji su ušli u Izrael preko nekoliko kontrolnih punktova, vakcinisali su cjepivom kompanije Moderna zdravstveni radnici izraelske hitne pomoći Crveni Davidov štit (Magen David Adom).

Vakcinaciju je organizovala agencija KOGAT (COGAT) pri Ministarstvu odbrane za koordinaciju akcija Vlade Izraela na Zapadnoj obali.

Oko 100.000 palestinskih radnika sa Zapadne obale radi u Izraelu i u jevrejskim naseljima koja veći dio međunarodne zajednice smatra nelegalnim i preprekom za mir.

U Izraelu sa 9,3 miliona stanovnika je dato 8,7 miliona doza Fajzer vakcina.

Više od 3,7 miliona Izraelaca, preko 40 odsto ih je primilo dvije doze vakcine.

Međutim, sve do danas obezbijeđeno je malo vakcina za Palestince na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, što je još više pokazalo globalne razlike i izazvalo međunarodne kritike.

Organizacije za ljudska prava i mnogi Palestinci kažu da je kao okupaciona sila Izrael odgovoran za nabavku vakcina za Palestince.

Izrael tvrdi da na osnovu privremenih mirovnih sporazuma iz 1990-tih godina nema takvu obavezu.

Izraelski zvaničnici kažu da je prioritet vakcinisanje sopstvenog stanovništva dok je Palestinska uprava najavila da će nabaviti vakcine preko partnerstva Svjetske zdravstvene organizacije sa humanitarnim organizacijama poznatim kao Kovaks.

Do danas je Palestinska uprava nabavila dovoljno doza vakcina samo za 6.000 ljudi na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, gdje živi skoro pet miliona Palestinaca. Od Izraela je dobila 2.000 doza,a 10.000 doza vakcine Sputnjik V je nabavila od Rusije.

Izrael je u međuvremenu najavio plan da podijeli višak vakcina sa saveznicima u udaljenim zemljama Afrike, Evrope i Južne Amerike, ali je ta odluka zamrznuta dok se ne ispita legalnost.

U četvrtak se premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastao sa liderima Danske i Austrije i te tri zemlje su su se dogovorile da udruže snage u borbi protiv kovida-19 investiranjem u istraživanje i vakcinisanje.

Bonus video: