Australija najavljuje pritisak na EU zbog vakcine

Evropska unija prošle nedjelje je blokirala slanje 250.000 doza vakcine AstraZeneka iz Italije u Australiju. Unija je tada prvi put posegnula za novom odredbom o zabrani izvoza vakcine

3358 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Australija želi da se udruži sa ostalim zemljama kako bi se izvršio pritisak na Evropsku uniju da isporuči planirane doze vakcine protiv koronavirusa, piše australijski ABC, a prenosi Hina.

Evropska unija prošle nedjelje je blokirala slanje 250.000 doza vakcine AstraZeneka iz Italije u Australiju. Unija je tada prvi put posegnula za novom odredbom o zabrani izvoza vakcine.

Australijski ministar trgovine Dan Tehan rekao je da ta odluka predstavlja protekcionizam te izrazio zabrinutost da bi EU i ubuduće mogla obustaviti isporuke. Najavio je saradnju s Kanadom, Japanom, Norveškom i Novim Zelandom kako bi primorali EU da se predomisli.

"Što više budemo izvršavali kolektivni pritisak na njih, više će shvatati da je to što čine pogrešno", naglasio je Tehan.

On je o tom problemu do sada razgovarao s Europskom komisijom i glavnom direktoricom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Ngozi Okonjom-Ivealom. Ključnu ulogu u lobiranju mogla bi odigrati takozvana Otavska grupa, grupa partnera WTO-a koju predvodi Kanada i kojoj pripada EU.

Zvaničnik Evropske komisije Erik Mamer kazao je kako je "ta mjera usmjerena prema kompaniji koja je tražila dozvolu za izvoz vakcine, ne prema Australiji".

"Kao što smo i dokazali do sada, svaka kompanija koja ispunjava svoje ugovorne obveze prema EU dobija i dozvolu za izvoz svojih proizvoda", objasnio je Mamer, naglasivši pritom da su čak 92 države izuzete od moguće zabrane izvoza jer su dio inicijative Kovaks, a da je EU do sada odobrila izvoz velikih količina cjepiva u druge zemlje - od Argentine, Čilea i Kanade preko Japana do Južne Koreje.

Evropska komisija: Izvoz vakcine nije zabranjen zbog Australije, nego zbog AstraZeneke

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Evropske komisije, telefonski je razgovarao s australijskim ministrom trgovine Tehanom i objasnio kako cilj zabrane izvoza nije usmjeren protiv Australije, već protiv britansko-švedske farmaceutske kompanije.

Za razliku od ostalih proizvođača vakcine AstraZeneka još uvijek nije dostavila ugovorene količine vakcine Evropskoj uniji.

Međutim, Komisija nije ponudila jasne odgovore na pitanja zašto se zabranjuje izvoz vakcine u trenutku kada još neke države EU nisu iskoristile doze koje su im do sada date na raspolaganje.

Za sada nije jasno što će se dogoditi s dozama koje su namijenjene Australiji, a Mamer je prošle nedjelje rekao da one ostaju vlasništvo AstraZeneke.

Bonus video: