Počela borba oko istrage o Rusiji

Demokrate su zatražile da se specijalni savjetnik zaštiti od bilo kakvog pokušaja da se podrije Mulerova istraga
51 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2018. 08:30h

Demokrate su juče u Kongresu zatražile vanredna saslušanja u Predstavničkom domu SAD kako bi se istražila odluka predsjednika Donalda Trampa da smijeni ministra pravde Džefa Sešnsa jer smatraju da joj je cilj podrivanje federalne istrage o miješanju Rusije u američke izbore 2016.

Tramp je primorao Sešnsa na ostavku u srijedu, dan nakon izbora na kojima su njegovi republikanci uzgubili kontrolu u Domu, ali su proširili većinu u Senatu.

Navodeći da je ustavna kriza na pomolu, demokrate u pravosudnom odboru Predstavničkog doma su u pismu zatražile akciju republikanskog čelnika tog odbora Boba Gudlatea da zaštiti specijalnog savjetnika Roberta Mulera od bilo kakvog pokušaja da se podrije istraga, prenio je Rojters.

Muler istražuje da li je bilo miješanja Rusije i bilo kakvog dosluha od strane Trampove kampanje. Tramp, koji to odbacuje, odavno se žali na istragu, koju smatra lovom na vještice. Redovno je u javnosti kritikovao Sešnsa zato što je prošle godine izuzeo sebe iz te istrage.

Tramp je imenovao Sešnsovog šefa kabineta Metjua Vitakera za vršioca dužnosti ministra pravde, rekavši da će ubrzo imenovati trajnu zamjenu, koju će morati da odobri Senat.

Demokrate u Kongresu su osudile taj potez jer je Vitaker, koji će sada preuzeti odgovornost za nadgledanje Mulera i njegove istrage, kritikovao taj proces, govoreći da bi ga trebalo ograničiti.

Demokrate su poručile i da žele da ministarstvo pravde zaštiti integritet Mulerove istrage i da sačuva relevantna dokumenta.

„Čini se da je prisilna smjena ministra Sešnsa dio modela ponašanja predsjednika koji nastoji da potkopa istragu o ruskom miješanju“, navodi se u pismu Gudlateu, koje je potpisalo 17 demokrata.

„Akcije predsjednika su dovele zemlju u opasnost. Prisilnom smjenom ministra pravde, predsjednik sada prijeti samoj vladavini prava.“

Nensi Pelosi, koja predvodi demokrate u Predstavničkom domu, ranije juče je kazala da je smjena Sešnsa „očigledan pokušaj“ da se okonča ili opstruira istraga, prenio je BBC.

Kada demokrate preuzmu Predstavnički dom, očekuje se da pokrenu brojne istrage o Trampu, njegovim poslovnim interesima i njegovoj administraciji. Predsjednik je na konferenciji za novinare u srijedu zaprijetio političkim ratom ako demokrate iskoriste nova nadzorna ovlašćenja.

Sešns se povukao iz istrage pošto su ga demokrate optužile da nije otkrio kontakte sa ruskim ambasadorom kao visoki savjetnik Trampove kampanje.

Tramp je u julu 2017. izjavio za „Njujork tajms“: „Sešns nije nikad trebalo da se izuzme, a ako je to namjeravao, trebalo je da mi kaže prije nego što je preuzeo dužnost jer bih imenovao nekog drugog.“

Sešns, bivši senator iz Alabame, jedan od prvih članova Kongresa koji je podržao Trampa, u pismu ostavke je jasno rekao da odluka o odlasku nije bila njegova.

Predsjednik ne može direktno smijeniti specijalnog savjetnika, ali bi Sešnsova zamjena imala ovlašćenje za to, ili za okončanje istrage.

Ako Muler pokuša da objavi nove optužnice ili proširi istagu, Vitaker je sada u poziciji da odbije te zahtjeve. Ako specijalni savjetnik objavi izvještaj sa zaključcima, vršilac dužnosti ministra pravde bi mogao spriječiti da taj dokument bude ikad objavljen.

BBC navodi da bi to bile polumjere i ograničavanje štete i dodaje da bi predsjednik mogao odlučiti da naloži Vitakeru da smijeni čitav Mulerov tim. „Trenutno mogu da smijenim svakoga, ali ne želim to da stopiram jer politički ne volim da stopiram“, rekao je Tramp.

Predsjednik je na korak od toga da pitanje Mulerove istrage riješi jednom za svagda, ali tu vjerovatno ne bi bio kraj te priče nego početak novog kriznog poglavlja.

Preporučujemo za Vas