Netanjahu i dalje objašnjava zašto nije putovao u UAE

U četvrtak, 11. marta, kada je Netanjahu trebalo da otputuje za UAE, njegov kabinet je sapoštio da je putovanje odloženo zbog nesporazuma s Jordanom o letu njegvog aviona kroz vazdušni prostor te države, a zatim i da je putovanje dovedeno u pitanje jer je Netanjahuova supruga Sara u bolnici

3852 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nastavio je da objašnjava zašto ove nedjelje nije otputovao u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

To je bilo najavljivano kao istorijski događaj jer bi on bio prvi izraelski lider koji je posjetio tu zemlju. Uz to se Netanjahu nadao da bi mu to doprinijelo da ostane premijer posle parlamentarnih izbora u Izraelu 23. marta.

U četvrtak, 11. marta, kada je Netanjahu trebalo da otputuje za UAE, njegov kabinet je sapoštio da je putovanje odloženo zbog nesporazuma s Jordanom o letu njegvog aviona kroz vazdušni prostor te države, a zatim i da je putovanje dovedeno u pitanje jer je Netanjahuova supruga Sara u bolnici.

Novi razlog odlaganja posjete UAE Netanjahu je iznio danas, rekavši za izraelski TV Kanal 13 da je "bilo problema na nebu Saudijske Arabije" - nedavnih raketnih napada pobunjenika u Jemenu, bliskih Iranu, prenijela je agencija AP.

Izraelski premijer je nastajao da se predstavi kao iskusan državnik, sposoban da predvodi zemlju u teškim vremenima, čemu je trebalo da posluži ta posjeta koja je, međutim, ranije već triput odlagana zbog pandemije.

UAE su u avgustu postali treća arapska zemlja - poslije Egipta i Jordana, koja je uspostavile diplomatske odnose s Izraelom.

Bonus video: