Vatikan odlučio: Crkva ne može blagosiljati istopolne zajednice

Vatikan smatra da se s homoseksualcima može postupati dostojanstveno i s poštovanjem, ali da je gej seks "suštinski poremećen“. Katoličko učenje smatra da je brak između muškarca i žene dio Božjeg plana i namijenjen je stvaranju novog života

13943 pregleda 45 reakcija 27 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: REUTERS
Papa Franjo, Foto: REUTERS

Vatikan je u ponedeljak odlučio da Katolička crkva ne može blagosiljati istopolne zajednice jer Bog "ne može blagosiljati grijeh“.

Kako prenosi AP, pravoslavna kancelarija Vatikana, Kongregacija za doktrinu vjere, objavila je u ponedjeljak zvanični odgovor na pitanje da li katoličko sveštenstvo može blagosiljati homoseksualne zajednice.

Odgovor, sadržan u objašnjenju na dvijee stranice objavljenom na sedam jezika i odobrenom od pape Franje, bio je "negativan“.

Dekret je napravio razliku između dobrodošlice u crkvu i blagoslova homoseksualnih ljudi koje je podržao, ali ne i njihove zajednice.

Vatikan smatra da se s homoseksualcima može postupati dostojanstveno i s poštovanjem, ali da je gej seks "suštinski poremećen“. Katoličko učenje smatra da je brak između muškarca i žene dio Božjeg plana i namijenjen je stvaranju novog života.

Budući da istopolne zajednicu nisu predviđene da budu dio tog plana, crkva ih ne može blagosloviti, navodi se u dokumentu.

"Prisustvo u takvim odnosima, koje sami po sebi treba cijeniti, ne može opravdati te odnose i učiniti ih legitimnim objektima crkvenog blagoslova, jer pozitivni elementi postoje u kontekstu zajednice koja nije naređena Stvoriteljevom plan “, navodi se u odgovoru.

Bog „ne blagosilja i ne može blagosiljati grijeh: On blagosilja grešnog čoveka, tako da on može prepoznati da je deo njegovog plana ljubavi i dozvoliti da ga on promijeni“, pisalo je.

Papa Francis je odobrio pružanje pravne zaštite homoseksualnim parovima u istopolnim zajednicama, ali to se odnosi na civilnu sferu, a ne unutar crkve.

Njegovi komentari dati su tokom intervjua sa meksičkom televizijskom stanicom Televisa 2019. godine, ali ih je Vatikan presjekao dok se prošle godine nisu pojavili u dokumentarcu.

Bonus video: