sve više kritika zbog psiholoških posljedica takvih drastičnih mjera

Hongkong: Zdravstvene vlasti vezju za krevet bebe i djecu u izolaciji

"Generalno, bolnica će razmotriti samo primjenu fizičkih ograničenja na pedijatrijske pacijente radi bezbjednosti i dobrobiti pacijenata", saopštila je sinoć bolnička uprava i dodaje da je za to potrebno "odobrenje roditelja ili staratelja"

3114 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zdravstvene vlasti Hongkonga primjenjuju vezivanje za krevet beba i djece koja su u izolaciji, dok je sve više kritika zbog psiholoških posljedica takvih drastičnih mjera protiv koronavirusa.

Iako je jedan od najgušće naseljenih gradova na svijetu, ta bivša britanska kolonija je generalno uspjela da uspostavi kontrolu nad pandemijom.

U Hongkongu je do sada registrovano 11.000 zaraženih koronavirusom i 200 umrlih, a ovo je postignuto nekim od najdrastičnijih mjera na svijetu. Svako ko ima pozitivan test na koronavirus odmah odlazi u bolničku izolaciju, bez obzira da li ima simptome ili ne, a oni koji se smatraju "bliskim kontaktima" šalju se na dvije nedjelje u karantinske kampove koji su pod kontrolom vlasti.

Većina ljudi, po ulasku na teritoriju Hongkonga, mora da o svom trošku ide u tronedjeljni karantin u posebno određene hotele.

Na društvenim mrežama je sve više kritika prakse odvajanja djece od roditelja u odjeljenjima za izolaciju tako da majke više ne mogu da doje bebe, a djecu vezuju za krevet kako bi bili na jednom mjestu.

Vlada Hongkonga je ove nedjelje u više navrata nastojala da opravda svoju politiku, uključujući praksu vezivanja djece.

"Generalno, bolnica će razmotriti samo primjenu fizičkih ograničenja na pedijatrijske pacijente radi bezbjednosti i dobrobiti pacijenata", saopštila je sinoć bolnička uprava i dodaje da je za to potrebno "odobrenje roditelja ili staratelja".

Dodaje se da je roditeljima koji su testirali negativno na koronavirus generalno dozvoljeno da budu sa zaraženom djecom u jedinicama izolacije ako ima mjesta.

Ali, kako napominje Frans pres, to nije uvijek slučaj. Postoje primjeri samohranih roditelja koji nisu na istom mjestu sa svojom djecom i samo putem telefona mogu da komuniciraju sa njima.

Konzulati Švajcarske, Velike Britanije i SAD su posljednjih dana izrazili zabrinutost zbog psiholoških posljedica tih drastičnih mjera.

Preporučujemo za Vas