Netanjahu: Prihvatiću izborne rezultate. Šta mogu da radim, da plačem?

Predstojeći izbori, četvrti za dvije godine, raspisani su pošto koaliciona vlada Likuda i partije centra Plavo i bijelo bivšeg šefa izraelske vojske Benija Ganca nije uspjela da se dogovori o budžetu u predviđenom roku

3717 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je danas da će prihvatiti rezultate parlamentarnih izbora zakazanih za 23.mart, čak i ako izgubi.

"Naravno, prihvatiću izborne rezultate. Šta mogu ja da radim, da plačem?", rekao je Netanjahu za izraelski vojni radio, dan pošto je lider nacionalističke stranke Izrael bejtenu (Izrael naš dom) Avigdor Liberman tvrdio bez dokaza da izraelski lider planira nerede slične onima 6. januara u SAD, kada su protestovale pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trampa, koji je odbio da prizna poraz.

Liberman, ljuti protivnik Netanjahua, rekao je to za izraelski TV Kanal 12 jer su aktivisti Netanjahuovog konzervativnog Likuda dva puta napali aktiviste rivalskih partija tokom proteklih nedjelja.

Predstojeći izbori, četvrti za dvije godine, raspisani su pošto koaliciona vlada Likuda i partije centra Plavo i bijelo bivšeg šefa izraelske vojske Benija Ganca nije uspjela da se dogovori o budžetu u predviđenom roku.

Novi izbori se, kao i prethodna tri glasanja, uveliko smatraju referendumom o vladavini Netanjahua kome se sudi za korupciju i uz to je na udaru kritika zbog lošeg odgovora na krizu nastalu usljed pandemije koronavirusa.

Iako se predvidđa da će Netanjahuova partija osvojiti najviše poslaničkih mandata, ankete pokazuju da će nastati politički zastoj, kao i poslije prethodnih rundi izbora jer nijedna partija neće imati jasan put do većinske koalicije.

Netanjahu je na pitanje o suđenju za korupciju i da li se brine zbog moguće zatvorske kazne odgovorio da se dokazi ruše i da će se tako nastaviti.

On poriče optužbe za mito, prevaru i zloupotrebu položaja i nada se da će imati koristi od uspješne kampanje vakcinacije protiv koronavirusa, a premijer je u kontinuitetu od 2009. godine.

Ako bude pobjednik izbora i pođe mu za rukom da sastavi vladu biće na toj funkciji šesti put.

U današnjem intervjuu postavljeno mu je i pitanje o izjavi predsjednika SAD Džozefa Bajdena da je predsjednik Rusije Vladimir Putin "ubica", a on je rekao da su mu obojica lični prijatelji i da su mu to važni odnosi.

"Ja se u te stvari ne miješam. Izrael radi svakodnevno da spriječi iransko utvrđivanje u Siriji i naša sloboda djelovanja je sačuvana dijelom zbog naših odnosa sa Rusijom", rekao je izraelski premijer i time nagovestio zašto on ne može da zauzme oštar stav u odnosu na Putina kao što je Bajdenov.