Kuk: Sjutra bih primila AstraZenekinu vakcinu

Evropske države nakon pozitivnog izvještaja EMA ukidaju suspenziju i nastavljaju imunizaciju stanovništva vakcinom britansko-švedskog proizvođača

8914 pregleda 25 reakcija 13 komentar(a)
Vakcina je bezbjedna i efikasna: Emer Kuk, šefica EMA, Foto: Reuters
Vakcina je bezbjedna i efikasna: Emer Kuk, šefica EMA, Foto: Reuters

Regultorna agencija Evropske unije saopštila je juče, na osnovu istrage o prijavljenim slučajevima krvnih poremećaja, da i dalje smatra da koristi od vakcina AstraZeneke protiv kovida-19 nadmašuju rizike, nakon čega je više evropskih država saopštilo da će poslije privremene obustave ponovo pokrenuti imunizaciju tom vakcinom.

Direktorka Evropske medicinske agencije (EMA) Emer Kuk je kazala da agencija nije sa apsolutnom sigurnošću odbacila povezanost između incidenata i vakcine u istrazi 30 slučajeva pojave rijetkog stanja zgrušavanja krvi, ali je istakla da je „naučni stav da je ova vakcina bezbjedna i efikasna opcija u zaštiti građana protiv kovida-19“. „Ja bih se sjutra vakcinisala“, dodala je šefica EMA.

EMA će ipak dopuniti svoje smjernice kako bi dodala objašnjenje o potencijalnim rizicima u flajerima za pacijente i u uputstvima za medicinske profesionalce.

EMA želi da „podigne svijest među ljudima koji su vakcinisani ili koji će se vakcinisati u vezi sa stvarima zbog koji treba da budu oprezni“, kazala je ona.

EMA je pod velikim pritiskom da razjasni bezbjednosne nedoumice nakon malog broja izvještaja proteklih nedjelja o krvarenju, formiranju krvih ugrušaka i niskom broju tromobocita kod osoba koje su primile vakcinu.

Izvještaj EMA se odnosi na pet miliona vakcinisanih osoba, uključujući i 30 slučajeva neuobičajenih krvih poremećaja kod osoba u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) koji povezuje 30 evropskih država.

Kuk je kazala da je EMA u kontaktu za regulatornim agencijama široim svijeta kako bi pratila podatke o mogućim neželjenim efektima svih kovid vakcina. U fokusu istrage koju je sprovela EMA su primarno bili slučajevi formiranja krvnih ugrušaka u glavi, rijetkog stanja koje je teško liječiti a koje se naziva cerebralna venska tromboza (CVT) ili oblik poznat kao cerebralna tromboza venskih sinusa (CVST).

Najmanje 13 evropskih država, uključujući Francusku, Njemačku i Italiju, proteklih dana su suspendovale upotrebu AstraZenekine vakcine čekajući preporuku EMA.

Francuska, Italija, Bugarska, Litvanija i Letonija su nakon jučerašnjeg saopštenja EMA saopštila da će danas poslije višednevne pauze nastaviti imunizaciju AstraZenekinom vakcinom. Španija i Portugal su najavila nastavak vakcinacije od sljedeće nedjelje.

U očiglednom naporu da podstakne povjerenje skeptične javnosti u vakcinu, francuski premijer Žan Kasteks kazao je sinoć da će on danas primiti vakcinu kompanije AstraZeneka.

Iz kabineta italijanskog premijera Marija Dragija saopšteno je da je „prioritet vakcinisati što je moguće više ljudi u što kraćem roku“.

Očekuje se da i Njemačka ponovo pokrene imunizaciju budući da su tamošnje vlasti navele da čekaju odluku EMA u vezi sa sumnjivim slučajevima. Švedska je sa druge strane saopštila da suspenzija britansko/švedske vakcine za sada ostaje na snazi.

Britansko medicinsko regulatorno tijelo saopštilo je juče da istražuje pet slučajeva CVST-a među osobama koje su primile AstraZenekinu vakcinu, ali je takođe istaklo da koristi vakcine daleko prevazilaze sve moguće rizike. Britanski premijer Boris Džonson kazao je da su vakcine Oksford/AstraZeneka i Fajzera, koje se koriste u Britaniji, bezbjedne i da će on danas primiti vakcinu AstraZeneke.

„Oksfordova vakcina je bezbjedna i Fajzerova vakcina je bezbjedna. Nije bezbjedno zaraziti se kovidom zbog čega je važno da svi primimo vakcine kada na nas dođe red“, kazao je Džonson na konferenciji za novinare. „Ja sjutra primam moju dozu, a centar gdje ću je dobiti koristi vakcinu Oksford/AstraZeneka... stoga ja ću je primiti“.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) juče je takođe ponovila podršku vakcini kompanije AstraZeneka, koja tvrdi da njihovom istragom koja se odnosi na 17 miliona vakcinisanih osoba u EU i Britaniji nije pronađen dokaz o povećanom riziku od stvaranja krvih ugrušaka.

Mnoge vlade su saopštile da su odluku o pauziranju imunizacije donijele iz „krajnjeg opreza“. Međutim, eksperti upozoravaju da bi političko uplitanje moglo podriti povjerenje javnosti i ugroziti kampanju vakcinacije i to u trenutku kada se vlade bore da obuzdaju zaraznije sojeve koronavirusa.

Zbog desetina hiljada novih slučajeva u Italiji su ponovo uvedene stroge mjere zaključavanja, broj hospitalizovanih pacijenata porastao je u Francuskoj koja je za danas najavila nova ograničenja kretanja koje će biti na snazi narednih mjesec dana. Njemački zvaničnici su saopštili da je ta zemlja na udaru trećeg talasa pandemije.

SZO je juče saopštila da je posebno zabrinjavajuća situacija na Balkanu i u centralnoj Evropi, ističući da su brojevi umrlih i hospitalizovanih u tom regionu trenutno „među najvećim na svijetu”.

Kako je kazao direktor SZO za Evropu Hans Kluge, „incidencija slučajeva nastavlja uzlazni trend i kreće se ka istoku”. „Nalazimo se u trećoj uzastopnoj nedelji rasta broja slučajeva” u regionu koji ima 53 zemlje, dodao je. Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti širom EU trenutno ima oko sedam miliona neupotrijebljenih doza AstraZenekine vakcine.

Bonus video: