U Brazilu u jednom danu 90.570 novih slučajeva koronavirusa

Gradonačelnik Rio de Žaneira naredio je u petak zatvaranje plaža tokom vikenda kako bi se usporilo širenje virusa. Tu odluku kritikovao je predsjednik Žair Bolsonaro

6546 pregleda 3 komentar(a)
Naređeno zatvaranje plaža tokom vikenda kako bi se usporilo širenje virusa, Foto: REUTERS
Naređeno zatvaranje plaža tokom vikenda kako bi se usporilo širenje virusa, Foto: REUTERS

Brazil je u zadnja 24 sata imao rekordan broj od 90.570 novozaraženih koronavirusom i 2.815 umrlih, što je drugi najsmrtonosniji dan od početka pandemije prije godinu dana, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Ta južnoamerička zemlja ima 11.871.390 slučajeva zaraze od početka pandemije i 290.314 umrlih, pokazuju podaci ministarstva, prenosi Hina.

Gradonačelnik Rio de Žaneira naredio je u petak zatvaranje plaža tokom vikenda kako bi se usporilo širenje virusa.

Tu odluku kritikovao je predsjednik Žair Bolsonaro, zabrinut, kako je rekao, da će stanovnici toga grada dobiti premalo vitamina D.

"Vitamin D je način da se izbjegne teški oblik bolesti", rekao je. "A kako dobiti vitamin D? Na suncu."

Vjeran svojem stavu od početka pandemije, Bolsonaro tvrdi da će Brazil biti suočen sa socijalnim haosom ako guverneri u svojim državama nametnu stroge mjere zatvaranja.

Pandemija je u Brazilu izvan kontrole, a u mjesec dana broj umrlih se udvostručio s oko prosječno hiljadu dnevno u februaru na preko dvije hiljade ove nedjelje.

Pritisak na bolnice je maksimalan i doktori kažu da bi za tri nedjelje moglo nestati ljekova za sedaciju pacijenata prije intubacije. Količine opreme za intubaciju takođe su na zabrinjavajuće niskom nivou.

Bonus video: