Ruski ambasador se vratio iz SAD u Moskvu

Moskva je posljednji put vratila svog ambasadora iz SAD 1998. godine zbog kampanje Zapada da bombarduje Irak i tu mjeru opisuje kao "krajnje utočište"

4270 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Anatolij Antonov doputovao je u nedelju, 21. marta u Moskvu radi razgovora o odnosima Vašingtona i Moskve, nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin "ubica".

Agencija TASS javila je da je avion u kome je Antonov sletio u nedjelju ujutro na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi.

Antonov je prije polijetanja rekao da predstoji dosta posla za rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ali da on nimalo ne sumnja da je u interesu američkog naroda da ostanu otvorene linije komunikacije. Agencijama je saopštio da će ostati u Moskvi "koliko treba" i da je već zakazano nekoliko sastanaka.

"Ruska strana je uvijek isticala da smo zainteresovani za razvoj rusko-američkih odnosa u istoj mjeri u kojoj su i naše američke kolege", prenijela je agencija Frans pres njegovu izjavu sa TASS-a.

Ruska Ambasada izdala je saopštenje da je Antonov krenuo za Moskvu kako bi razgovorao o odnosima Rusije i SAD. Ambasada je na društvenoj mreži Twitter objavila fotografiju Antonova na aerodromu, a u pozadini se vidi avion "Aeroflota".

Putin je na Bajdenovu optužbu ranije odgovorio riječima "svak po sebi sudi o drugome" i ponudio da razgovara onlajn uživo sa američkim predsjednikom, što ovaj još nije prihvatio.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da će povući ambasadora radi hitnih konsultacija nakon izjave Bajdena u intervjuu za mrežu Ej-Bi-Si. Bajden je rekao da smatra da je Putin ubica koji će da "plati cijenu" zbog navodnog uplitanja u američke izbore.

Moskva, koja rijetko vraća ambasadore, kako navodi AFP, posljednji je put pozvala svog izaslanika u SAD-u 1998. godine zbog kampanje Zapada da bombarduje Irak.

Godine 2014. godine, nakon što su SAD rekle da će se Rusija suočiti s represijama zbog pripajanja Krima Ukrajini, Putin se suzdržao da opozove moskovskog izaslanika, opisujući tu mjeru kao "krajnje utočište", podsjeća AFP.

Bonus video: