Irak: Rat protiv Islamske države je završen

Američki Stejt department pozdravio je kraj "podle okupacije" Islamske države u Iraku i dodao da će se borba protiv te grupe nastaviti
3 komentar(a)
Irak, federalna policija, Foto: Reuters
Irak, federalna policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2017. 17:52h

Iz Iraka je danas saopšteno da je rat protiv terorističke organizacije Islamska država završen, javio je BBC.

Premijer Iraka Hajder al Abadi rekao je na konferenciji za medije da iračke trupe sada u potpunosti kontrolišu granicu te države sa Sirijom.

U zoni granice je bilo nekoliko posljednjih uporišta Islamske države, a grad Ravu je ta teroristička organizacija izgubila u novembru.

Američki Stejt department pozdravio je kraj "podle okupacije" Islamske države u Iraku i dodao da će se borba protiv te grupe nastaviti, prenosi BBC.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert rekla je da SAD upućuju "iskrene čestitke iračkom narodu i hrabroj iračkoj vojsci, čiji su mnogi pripadnici izgubili živote u herojskoj borbi sa Islamskom državom". "SAD se pridružuju iračkoj vladi u ocjeni da oslobođenje Iraka ne znači da je borba protiv terorizma, ili čak protiv Islamske države, okončana", navodi se u saopštenju. Zvaničnici Iraka i međunarodne koalicije za borbu protiv ID su naveli da se Irak i dalje suočava sa značajnim prijetnjama bezbjednosti. Džihadisti Islamske države su se vratili pobunjeničkim taktikama nakon gubitka teritorija, napadajući civile i infrastrukturu daleko od frontova.

Vijest iz Iraka da je rat protiv Islamske države završen stiže samo dva dana nakon što je Rusija saopštila da je misija ruske vojske u Siriji "završena" i da je sirijska teritorija "potpuno oslobođena" od Islamske države.

Islamska država je zauzela velike djelove Iraka i Sirija 2014. godine i tada je na teritoriji koju je okupirala proglasila "kalifat" u kome je živjelo oko 10 miliona ljudi.

U posljednje dvije godine je ta teroristička organizacija pretrpjela velike gubitke, posebno kada je u julu ove godine izgubila irački grad Mosul, a u novembru ove godine i sirijski grad Raku.

Bonus video: