Šta očekuje Trampa: Demokrate će moći da pokrenu istrage, impičment...

Amerikanci su donijeli mješovitu presudu na prvim izborima poslije ulaska Donalda Trampa u Bijelu kuću, navodi agencija Asošiejted pres (AP)
102 pregleda 4 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2018. 08:39h

Demokrate su prvi put od 2010. osvojile većinu u Predstavničkom domu Kongresa i sada imaju mogućnost da mnogo više otežaju posao predsjedniku SAD Donaldu Trampu, prenosi Slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

Demokrate su poslije osam godina osvojile većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, ali su republikanci uspjeli da zadrže kontrolu u Senatu.

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) navodi da će demokratska većina u donjem domu Kongresa moći da pokrene nove istrage o Trampovom djelovanju, blokira predloge budžeta a možda čak i pokrene proces Trampovog impičmenta, za šta je potrebna prosta većina.

Republikanci će, ipak, zadržati, a možda i ojačati, kontrolu nad Senatom, odakle će i dalje podržavati Trampovu politiku i potvrđivati izbor sudija, navodi BBC.

Amerikanci su donijeli mješovitu presudu na prvim izborima poslije ulaska Donalda Trampa u Bijelu kuću, navodi agencija Asošiejted pres (AP).

"Rezultati su omogućili objema stranama da odnesu djelimičnu pobjedu, ali su istakli izuzetnu preusmjerenost glasača u SAD zasnovanu na rasi, polu i obrazovanju. Republikanci su zadržali snagu u konzervativnim, ruralnim državama, dok su demokrate ušle u američka predgrađa", navodi AP.

Kako navodi američka agencija, više od 50 odsto birača misli da se SAD ne kreću u dobrom pravcu dok isti procenat smatra da je ekonomija SAD u dobrom, ili čak odličnom stanju.

"Zdravstvenu zaštitu i imigraciju je kao najvažnija pitanja na izborima ocijenilo 25 odsto birača. Skoro dvije trećine reklo je da je Tramp razlog za njihovo glasanje. Tramp je podstakao birače da na prve nacionalne izbore o njegovom predsjedavanju gledaju kao na referendum o njegovom rukovođenju, uz ponosno isticanje ekonomskog rasta na nedavnim skupovima", piše AP.

AP navodi da je, uz republikansku većinu u Senatu, jako teško zamisliti da dođe do opoziva Trampa.

List Vašington post piše da je u slučaju Predstavničkog doma jedino pitanje koliku će većinu demokrate imati, dok su u Senatu "demokratski snovi doživjeli rani kraj".

Njujork tajms je pažnju posvetio i organizaciji glasanja na nekim mjestima, gdje su neki birači satima čekali u redovima da bi dali svoj glas. Ipak, taj list veliku izlaznost uprkos vremenskim neprilikama smatra "ohrabrujućim znakom ozdravljenja" američke demokratije.

Tramp je u svojoj prvoj reakciji na rezultate izbora poručio da je ostvaren "ogroman uspjeh".

Demokrate su na izborima za guvernere američkih država uspjele da zadrže Kaliforniju i osvoje Mejn, dok su republikanci sačuvali Floridu.