Marš mumija

Egipat se priprema za povorku faraona

Faraoni i kraljice "preći će put" u zlatnim kočijama, svako u svojoj. Svaka kočija ima amortizere kako bi što bezbjednije mumificirani ostaci prešli četrdesetak minuta dug put kroz Kairo

2939 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica biće u subotu preneseni u veličanstvenoj procesiji ulicama Kaira do novog počivališta.

Posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice biće, poređani po starosti, preneseni na odvojenim platformama ukrašenim u drevnom egipatskom stilu u procesiji nazvanoj "Zlatna povorka faraona".

Posmrtni ostaci se sele iz Egipatskog muzeja u centru Kaira, gdje su bili decenijama, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, koji je otvoren 2017. godine.

Faraoni i kraljice "preći će put" u zlatnim kočijama, svako u svojoj. Svaka kočija ima amortizere kako bi što bezbjednije mumificirani ostaci prešli četrdesetak minuta dug put kroz Kairo, prenosi agencija Hina.

Sekenenre Tao II. zvani Hrabri, koji je vladao južnim Egiptom oko 1.600 godina prije nove ere, biće u prvoj kočiji, dok će na začelju biti Ramzes IX, koji je vladao u 12. vijeku prije nove ere.

Ramzes II. i kraljica Hatšepsut takođe će biti u povorci.

Procesija će početi u 18 sati po lokalnom vremenu u subotu i imaće veliko obezbjeđenje. Sve će biti praćeno muzikom i nastupima egipatskih umjetnika, a sve će uživo prenositi državna televizija.

Otkrivene nedaleko od Luksora, većina od 22 mumije bile su izložene od početka 20. vijeka u Egipatskom muzeju na Trgu Tahriru.

Od 1950-ih izložene su u maloj sobi, jedna pored druge, bez oznaka sa objašnjenjima.

Mumije će u novom domu biti izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a u nekim slučajevima i kipa, u okruženju koje podsjeća na podzemne kraljevske grobnice.

U mjesecima koji slijede Egipat bi trebao da otvori još jedan muzej, Veliki egipatski muzej, nedaleko od piramida u Gizi.

U njemu će se takođe nalaziti faraonske kolekcije, uključujući mumificirane ostatke Tutankamona.

Otkrivena 1922. godine, grobnica mladog vladara koji je nakratko preuzeo prijesto u 14. vijeku prije nove ere, skrivala je blago, uključujući zlato i slonovaču.

Tzv. "kletva faraona" aktuelizovala se pošto je grob otkopan 1922/23.

Glavni finansijer britanskog iskopavanja, lord Karnarvon, umro je od sepse nekoliko mjeseci pošto je grob otvoren, a jedan od prvih posjetilaca umro je nedugo zatim.

Budući da se parada održava samo nekoliko dana pošto se u Egiptu dogodilo nekoliko nesreća, neki su na društvenim medijima nagađali da je predstojeća selidba mumija "oživjela stare kletve".

U Egiptu se nedavno dogodila željeznička nesreća sa velikim brojem stradalih i povrijeđenih. U Kairu se srušila zgrada, dok je na naslovnicama svjetskih medija dominirala sudbina velikog kontejnerskog broda MV Ever Given koji se nasukao u Sueckom kanalu blokirajući ga gotovo sedam dana.

Preporučujemo za Vas