Bajden potvrdio podršku Ukrajini pred "tekućom ruskom agresijom"

SAD i Ukrajina navode da Rusija pojačava tenzije u istočnoj Ukrajini gdje se separatisti koje podržava Rusija, bore protiv ukrajinskih snaga od 2014. godine. Rusija negira vojno prisustvo na istoku Ukrajine

8368 pregleda 18 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Predsjednik SAD Džozef Bajden je danas istakao podršku SAD Ukrajini.

U razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prvom poslije izvještaja o razmještanju ruskih trupa na istočnoj granici Ukrajine, Bajden je potvrdio "nepokolebljivu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine pred tekućom ruskom agresijom", navela je Bela kuća u saopštenju.

SAD i Ukrajina navode da Rusija pojačava tenzije u istočnoj Ukrajini gdje se separatisti koje podržava Rusija, bore protiv ukrajinskih snaga od 2014. godine. Rusija negira vojno prisustvo na istoku Ukrajine.

Pentagon je prošle nedjelje optužio Rusiju da krši prekid vatre iz 2020. i naveo sukob 26. marta kada su poginula četiri ukrajinska vojnika od ruskog minobacačkog napada, kako tvrdi ukrajinska vojska.

U tviter poruci poslije razgovora s Bajdenom, Zelenski je rekao da su Ukrajina i SAD zajedno u očuvanju svojih demokratija, i nazvao partnerstvo sa SAD "presudnim" za Ukrajinu.

Bajden je takođe naglasio da je posvećen revitalizaciji strateškog partnerstva dvije zemlje i podršci borbi Zelenskog protiv korupcije i promovisanju demokratskih reformi, navela je Bela kuća.

Zelenski i Bajden su razgovarali i o saradnji na jačanju demokratije u Istočnoj Evropi i suzbijanju pandemije kovida-19, dodaje se u američkom saopštenju.

Bonus video: