Rivlin dao mandat Netanjahuu: Nijedan kandidat nema realne šanse da formira vladu...

"Znam stav mnogih, da predsjednik ne bi trebalo da daje mandat kandidatu koji je suočen sa krivičnom prijavom, ali zakon kaže da može", rekao je Rivlin

2154 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin saopštio je danas da nijedan stranački lider nema dovoljnu podršku za formiranje vladajuće većine, ali je taj posao povjerio dosadašnjem premijeru Benjaminu Netanjahuu kome se sudi za korupciju.

Netanjahu, premijer sa najdužim stažom, dobio je novu priliku da spase karijeru.

On ima podršku najviše 52 poslanika u Knesetu, izraelskom parlamentu, ali za većinu je neophodno 61.

Ako se zaraćene političke frakcije u bilo čemu slažu, to je da Izrael ne bi trebalo da izlazi na pete izbore od 2019. godine.

"Nijedan kandidat nema realne šanse da formira vladu koja će imati povjerenje Kneseta", rekao je Rivlin.

On je rekao da bi taj posao dao Knesetu kada bi zakon to dozvoljavao.

"Znam stav mnogih, da predsjednik ne bi trebalo da daje mandat kandidatu koji je suočen sa krivičnom prijavom, ali zakon kaže da može", dodao je Rivlin.

On je rekao da Netanjahu ima malo veće šanse da formira vladu i da je zato odlučio da mu povjeri mandat.

Na izborima održanim 23. marta Netanjahuova stranka Likud osvojila je najviše, 30 poslaničkih mandata, ali sa svojim tradicionalnim saveznicima, vjerskim partijama i nacionalistima ima samo 52 poslanika.

Međutim nijedna stranka nema neophodnu većinu od 61 mjesta u Knesetu, pa je predsjednik morao da odluči ko ima najveće šanse da formira koaliciju.

Bonus video: