Kinezi razmatraju kombinovanje vakcina

Kina je razvila četiri domaće vakcine koje su odobrene za javnu upotrebu a jedan zvaničnik je u subotu kazao da će ta zemlje vjerovatno proizvesti tri milijarde doza do kraja godine.

4287 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Vodeći kineski zvaničnik za kontrolu bolesti kazao je juče da ta država i zvanično razmatra kombinovanje vakcina protiv kovida-19, kao način za povećanje njihove efikasnosti.

Rojters navodi da prema dostupnim podacima kineske vakcine zaostaju za ostalima, uključujući Fajzer i Modernu, po pitanju efikasnosti, ali su manje zahtjevne za skladištenje jer ne zahtijevaju tako niske temperature.

Trenutno dostupne vakcine „nemaju veoma visoku stopu zaštite“, kazao je u subotu Gao Fu, direktor kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, na konferenciji za novinare u kineskom gradu Čengdu.

„Razmatramo vakcinaciju koristeći vakcine različitih tehnoloških linija“, kazao je on.

Gao je kazao da je preduzimanje koraka za „optimizaciju“ procesa vakcinacije uključujući promjenu broja doza i perioda između dvije doze „definitivno“ rješenje za pitanje efikasnosti.

Kina je razvila četiri domaće vakcine koje su odobrene za javnu upotrebu a jedan zvaničnik je u subotu kazao da će ta zemlje vjerovatno proizvesti tri milijarde doza do kraja godine.

Vakcina za kovid-19 koju je razvio kineski Sinovak prema ispitivanjima ima efikasnost od malo iznad 50 odsto, pokazala su klinička testiranja u Brazilu. Odvojena studija u Turskoj pokazala je efikasnost od 83,5 odsto.

Precizni podaci o vakcinama koje je proizveo kineski Sinofarm nijesu objavljeni, podsjeća Rojters. Iz te kompanije je saopšteno da su njihove dvije vakcine, prema preliminarnim podacima, efikasne 79,4 i 72,5 procenata.

Proizvođači obje vakcine su predstavili podatke koji ukazuju na stepen efikasnosti koji je u skladu sa onim koji zahtijeva Svjetska zdravstvena organizacija, saopštio je u martu odbor SZO.

Kina je poslala milione vakcina u inostranstvo, a zvaničnici i državni mediji žestoko su stali u odbranu vakcina istovremeno dovodeći u pitanje bezbjednost i logističke kapacitete drugih vakcina.

„Podaci o stopi globalne zaštite od vakcina su istovremeno i visoki i niski“, kazao je Gao za „Global tajms“.

„Kako povećati stopu zaštite vakcinama je problem koji treba da razmatraju naučnici na globalnom nivou“, kazao je Gao, dodajući da su kombinovanje vakcina i prilagođavanje metoda imunizacije rješenja koja je on predložio.

Bonus video: