Ovom odlukom je završena sedmogodišnja debata

Premijer Japana: Prečišćena voda iz nuklearne centrale u Fukušimi izbacivaće se u more

Oko 1,23 miliona tona kontaminirane vode trenutno je uskladišteno u više od 1.000 cistijerni blizu nuklearne centrale oštećene za vrijeme velikog cunamija 11. marta 2011. na sjeveroistoku Japana koji je uslijedio posle zemljotresa

2712 pregleda 1 komentar(a)
Japan, Foto: Reuters
Japan, Foto: Reuters

Japan će izbaciti u more prečišćenu vodu iz nuklearne centrale u Fukušimi, najavio je danas premijer Jošihide Suga.

Ovom odlukom je završena sedmogodišnja debata o tome kako se riješiti vode koja je bila potrebna za hlađenje nuklearnih reaktora.

Oko 1,23 miliona tona kontaminirane vode trenutno je uskladišteno u više od 1.000 cistijerni blizu nuklearne centrale oštećene za vrijeme velikog cunamija 11. marta 2011. na sjeveroistoku Japana koji je uslijedio posle zemljotresa.

Voda dolazi od kiše, podzemnih voda ili potrebnih injekcija da se ohlade jezgra nuklearnih reaktora koji su krenuli u fuziju posle cunamija.

Voda je filtrirana više puta da bi se oslobodila od većine radioaktivnih supstanci ali ne i od tricijuma, koji ne može biti pročišćen postojećim tehnikama. Tricijum je opasan za ljudsko zdravlje samo u vrlo visokim dozama, navode stručnjaci.

Tokio je danas saopštio da će radovi na ispuštanju vode početi za oko dvije godine.

Susjedne Kina i Južna Koreja protiv su ovih planova. Protive im se i ribari i poljoprivrednici Fukušime strahujući da će se time još više pogoršati plasman njihovih proizvoda.

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA se zalagala za opciju ispuštanja vode iz centrale u more gdje će se štetna supstanca razblažiti.