Blinken nenajavljeno stigao u Avganistan da razgovara o povlačenju trupa

"Američke i NATO misije u Avganistanu postigle su svoj cilj rasturanja mreže Al Kaide koja je pokrenula napade 11. septembra i očistili zemlju od terorističkih elemenata koji bi mogli da iskoriste avganistansko tlo za slične napade"

1543 pregleda 0 komentar(a)
Entoni Blinken, Foto: Reuters
Entoni Blinken, Foto: Reuters

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken stigao je danas nenajavljeno u Avganistan da predstavi avganistanskim vođama plan američkog predsjednika Džozefa Bajdena o povlačenju vojnika iz te zemlje.

Blinken će se sastati sa avganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem, premijerom Abdulahom Abdulahom i predstavnicima građanskog društva dan poslije Bajdenove odluke o povlačenju preostalih 2.500 američkih vojnika iz Avganistana do 11. septembra, na 20. godišnjicu terorističkih napada na SAD koji su doveli do američke invazije.

Bajden je izjavio da je došao čas da se "okonča najduži rat Amerike" pokrenut poslije terorističkih napada 11. septembra 2001.

NATO je odmah slijedio primjer SAD i juče objavio da od 1. maja počinje povlačenje oko 7.000 neameričkih vojnika Alijanse, koje će biti završeno za nekoliko mjeseci. Time se okončava strano vojno prisustvo koje je bilo dio života cijele jedne generacije Avganistanaca.

Blinken je stigao u glavni grad Avganistana, Kabul, iz Brisela gdje su on i američki ministar odbrane Lojd Ostin obavijestili zvaničnike NATO o povlačenju Američkih snaga, a šef NATO Jens Stoltenberg objavio da će i Alijansa otići iz te zemlje.

Bajden, Blinken, Ostin i Stoltenberg nastojali su da prikažu da je povlačenje očekivani sljed događaja, navodeći da su američke i NATO misije u Avganistanu postigle svoj cilj rasturanja mreže Osama bin Ladenove Al Kaide koja je pokrenula napade 11. septembra i očistili zemlju od terorističkih elemenata koji bi mogli da iskoriste avganistansko tlo za slične napade.