"Ne treba sumnjati da je vakcina Astrazeneke efikasna..."

SZO: Evropa prešla milion umrlih od kovida-19

"Za sada je rizik od dobijanja krvnih ugrušaka mnogo veći za nekog sa kovidom-19 nego za nekog ko je dobio vakcinu Astrazeneke"

2355 pregleda 0 komentar(a)
SZO, Foto: AP
SZO, Foto: AP

Visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je danas da je Evropa prešla milion umrlih od kovida-19 i da je situacija u tom regionu i dalje "ozbiljna" sa oko 1,6 miliona novozaraženih prijavljenih svake nedjelje.

Doktor Hans Kluge je, osvrćući se na nedavno izraženu zabrinutost oko vakcina, rekao da je rizik da ljudi dobiju ugruške od krvi daleko veći za osobe koje dobiju kovid-19 nego osobe koje prime antikovid vakcinu Astrazeneke.

U izjavama novinarima tokom posete Grčkoj Kluge je ukazao da postoje rani znaci da se prenos "zaraze usporava u nekoliko zemalja" i naveo smanjenje novih slučajeva zaraze među najstarijom populacijom.

On je rekao da je udio umrlih od kovida-19 među ljudima starijih od 80 godina, koji su prioritet za vakcine, pao na gotovo 30 odsto, na najniži nivo tokom pandemije.

"Za sada je rizik od dobijanja krvnih ugrušaka mnogo veći za nekog sa kovidom-19 nego za nekog ko je dobio vakcinu Astrazeneke", rekao je Kluge.

"Ne treba sumnjati da je vakcina Astrazeneke efikasna u smanjenju hospitalizacija od kovida-19 i sprečavanju smrtnosti", dodao je on i rekao da tu vakcinu Svetska zdravstvena organizacija preporučuje za sve odrasle, koji mogu da dobiju vakcine.

Preporučujemo za Vas