Predsjednik Čada poginuo u borbi protiv pobunjenika poslije 30 godina vladavine

Vjeruje se da je pobunjenička grupa Front za promienu i slogu u Čadu naoružavana i obučavana u susjednoj Libiji, prije ulaska u Čad 11. aprila

5909 pregleda 5 komentar(a)
Idris Debi Itno, Foto: Reuters
Idris Debi Itno, Foto: Reuters

Predsjednik Čada Idris Debi Itno, koji je zemljom vladao duže od tri decenije, poginuo je danas u borbi protiv pobunjenika, saopštila je vojska.

Nekoliko sati prije te zapanjujuće objave, izborna komisija je proglasila Debija Itna pobjednikom predsjedničkih izbora održanih 11. aprila, čime je izborio novi šestogodišnji mandat. Izbore je bojkotovalo nekoliko vodećih opoziconara.

Okolnosti pogibije Debija Itna za sada nisu mogle da budu nezavisno potvrđene zbog udaljenosti lokacije.

Nije poznato ni zašto bi predsjednik Čada bio u posjeti vojnicima na bojnom polju na sjeveru zemlje ili učestvovao u borbama protiv pobunjenika.

Debi, bivši vojni komandant, došao je na vlast 1990. godine kada su njegove pobunjeničke snage zbacile tadašnjeg predsjednika Hisenea Habrea, kasnije osuđenog za kršenja ljudskih prava pred međunarodnim sudom u Senegalu.

Tokom više od 30 godina vladavine Debi je preživio brojne oružane pobune i uspio da ostane na vlasti.

Vjeruje se da je pobunjenička grupa Front za promienu i slogu u Čadu naoružavana i obučavana u susjednoj Libiji, prije ulaska u Čad 11. aprila.

Bonus video: