Napadi mikrotalasne energije? "Kubanski scenario" blizu Bijele kuće

U tom incidentu, koji se dogodio blizu velikog travnjaka na južnoj strani Bijele kuće, razbolio se jedan član Savjeta za nacionalnu bezbjednost, potvrdilo je više izvora.

4483 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Federalne bezbjednosne agencije SAD istražuju najmanje dva incidenta na američkom tlu, uključujući i jedan u blizini Bijele kuće slićne "kubanskom sindromu", prenosi Tanjug.

Reč je misterioznim, nevidljivim energetskim napadima koji su izazvali zdravstvene probleme za desetine američkog osoblja koje radi u američkoj ambasadi na Kubi.

Izvor upoznat sa slučajem je rekao za CNN da, dok Pentagon i ostale agencije ne mogu da dođu do jasnih zaključaka šta se tačno dogodilo, činjenica da se takav napad dogodio tako blizu Bijele kuće "posebno je alarmirajući".

U tom incidentu, koji se dogodio blizu velikog travnjaka na južnoj strani Bijele kuće, razbolio se jedan član Savjeta za nacionalnu bezbjednost, potvrdilo je više izvora.

U odvojenom incidentu iz 2019. godine, službenica Bijele kuće je prijavila sličan napad dok je šetala psa u predgrađu Vašingtona, podsjetio je CNN na pisanje sajta GQ od prošle godine.

Osobe koje su se osećale loše su imale skoro iste simptome kao pripadnici agencije CIA i Stejt departmenta koji rade u inostranstvu, zbog čega su zvaničnici brzo počeli da povezuju incident sa mogućim "Havana sindromom".

Taj naziv se odnosi na neobjašnjene simptome koje je osoblje SAD na Kubi počelo da osjeća krajem 2016. godine - u pitanju je niz problema, koji uključuju bolove u ušima, vrtoglavicu, glavobolje i mučninu, ponekad praćeni neidentifikovanom probadajućom bukom.

Glasine kažu da su se slični incidenti dešavali širom SAD.

Dok su najnovije epizode oko Vašingtona slične onima koji su se dogodili u inostranstvu i za cilj imale američke diplomate, agente CIA i ostalo osoblje SAD koje služi u Kubi, Rusiji i Kini, istražitelji nisu utvrdili da li su zbunjujući incidenti na tlu Amerike povezani sa onima koji su se desili u inostranstvu i ko bi mogao da stoji iza njih, rekli su izvori za CNN.

Čelnici Ministarstva odbrane koji su obavjestili članove Senata i Predstasvničkog doma rekli su da vjerovatno Rusija stoji iza napada, ali nisu imali dovoljno informacija da to potvrde.

Drugi bivši američki zvaničnik uključen u istragu je rekao da se sumnja i na Kinu. Napadi su na kraju doveli do dramaticnog smanjenja osoblja u Havani tokom Trampove administracijom.

Osoblje u Rusiji i Kini prijavilo je slične, neobjašnjive incidente, pa iako nema konsenzusa o tome šta uzrokuje simptome, jedna studija koju je naručio Stejt department otkrila je da su oni verovatno rezultat napada mikrotalasne energije.

Bonus video: