Zabrana Trampu ostaje, ali Fejsbuk da razmotri odluku u narednih pola godine

Fejsbuk je na neodređeno blokirao Trampu pristup nalozima na Fejsbuku i Instagramu zbog bojazni od novog nasilja nakon što su njegove pristalice 6. januara upale u Kapitol

2114 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Nadzorni odbor Fejsbuka podržao je odluku kompanije da suspenduje nalog bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, ali je dao kompaniji rok od šest mjeseci da utvrdi "proporcionalni odgovor" u daljem postupanju, u odluci koja bi mogla biti pokazatelj kako će ova društvena mreža ubuduće tretirati svjetske lidere koji krše pravila.

Kompanija je neadekvatno uvela suspenziju na neodređeno vrijeme bez jasnih standarda, naveo je odbor, tražeći od kompanije da razmotri stav. Bord je saopštio da Fejsbuk treba da utvrdi reakciju koja je u skladu sa pravilima koja se primjenjuju za druge korisnike platforme.

"Fejsbuk je uveo suspenziju na neodređeno vrijeme i ovo pitanje prebacio Nadzornom odboru, očigledno se nadajući da će odbor učiniti ono što oni nijesu“, kazao je bivši savezni sudija Majkl Mekonel, jedan od predsjedavajućih Odbora na konfereneciji za novinare nakon objavljivanja odluke.

Mekonel je dodao da "kazne na neodređeno vrijeme ove vrste ne prolaze međunarodni niti američki test za jasnoću, dosljednost i transparentnost".

Fejsbuk je na neodređeno blokirao Trampu pristup nalozima na Fejsbuku i Instagramu zbog bojazni od novog nasilja nakon što su njegove pristalice 6. januara upale u Kapitol.

"Sada ćemo razmotriti odluku Odbora i preduzeti proporcionalne i jasne radnje", kazao je Nik Kleg, potpredsjednik Fejsbuka za globalna pitanja i komunikaciju.

"U međuvremenu nalozi gospodina Trampa će ostati blokirani“, dodao je Kleg.

U vrijeme uvođenja suspenzije, izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg je u jednom postu naveo da su "rizici dozvoljavanja predsjedniku da nastavi da koristi naše usluge jednostavno previsoki".

Kompanija je kasnije proslijedila slučaj nedavno osnovanom odboru, čiji su članovi akademici, pravnici i aktivisti za ljudska prava, kako bi utvrdio da li da podrži ili poništi zabranu.

Obavezujuća odluka je prekretnica za odbor, koji presuđuje o odlukama u vezi sa spornim sadržajem i koji je Fejsbuk osnovao kao nezavisno tjelo kako bi odgovorio na kritike oko načina na koji se odnosi prema problematičnom materijalu.

Tehnološke kompanije posljednjih godina imaju problema oko načina na koji će se ophoditi prema svjetskim liderima i političarima koji krše njihove smjernice.

Fejsbuk se našao na meti kritika onih koji smatraju da ne treba nijemo da posmatra političke govore kao i onih koji smatraju da je zabrana Trampu zabrinjavajući čin cenzure.

"Ovo je tužan dan za Ameriku, ali je tužniji za sve korisnike Fejsbuka koji su zapravo uživali u regulatornoj sredini koja je bila u stilu divljeg zapada“, kazao je Mark Medous, bivši šef kabineta u Bijeloj kući povodom odluke Odbora.

"Vrijeme je da raskrstimo sa velikim tehnološkim kompanijama, a ne samo da ih regulišemo".

Trampu je zabranjen pristup i Tviteru, gdje ima preko 88 miliona pratilaca.

Tramp, koji je slao kratka saopštenja za medije mejlom, u ponedjeljak je ponovo kazao da su predsjednički izbori 2020. namješteni i da će ih od sada za njih koristiti naziv "velika laž".

U utorak, Tramp je predstavio novu interenet stranicu za objavljivanje poruka koje čitaoci zatim mogu da objave na njihovim nalozima na Fejsbuku ili Tviteru. Jedan njegov visoki savjetnik je kazao da Tramp takođe planira da osnuje njegovu društvenu mrežu.

"Današnja odluka pokazuje da eksperiment nazvan Nadzorni odbor Fejsbuka nije uspio“, objavila je grupa akademika, eksperata i kritičara Fejsbuka koja se predstavlja kao "Pravi nadzorni odbor Fejsbuka".

"Ova presuda je očajnički pokušaj da vuk bude sit i da ovce budu na broju, podržavanjem zabrane dok su sve prave odluke zapravo ponovo vraćene Fejsbuku".

Bonus video: