Predsjednik Izraela dao mandat za sastavljanje vlade lideru opozicije

Rivlin je rekao da se danas konsultovao sa svim partijama izabranim u izraelski parlament, Kneset, na izborima 23. marta i izrazio uvjerenje da Lapid vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) ima najbolju šansu da obrazuje koaliciju

6147 pregleda 0 komentar(a)
Jair Lapid, Foto: Reuters
Jair Lapid, Foto: Reuters

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je danas da mandat za sastav nove vlade povjeri lideru opozicije Jairu Lapidu, a to je korak koji bi mogao dovesti do okončanja duge vladavine premijera Benjamina Netanjahua.

Svoju odluku je Rivlin objavio uživo preko televizije, dan pošto ga je Netanjahu obavijestio da nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju u zadatom roku do utorka u ponoć.

Rivlin je rekao da se danas konsultovao sa svim partijama izabranim u izraelski parlament, Kneset, na izborima 23. marta i izrazio uvjerenje da Lapid vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) ima najbolju šansu da obrazuje koaliciju.

Lapid, čiji je pokojni otac Tomi Lapid, rodom iz Novog Sada, bio novinar i političar, ministar pravde, je i sam bio novinar i popularni TV voditelj i ministar finansija od 2013. do 2014. godine.

On sada ima na raspolaganju četiri nedjelje da postigne dogovor sa potencijalnim partnerima, a suočava se sa teškim zadatkom jer partije u Knesetu imaju malo zajedničkog osim animoziteta prema Netanjahuu.

Međutim, Lapid može da uđe u istoriju ako okonča dugotrajanu vladavinu Netanjahua koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina, konstatuje Asošiejted pres.

Bonus video: