Netanjahu: Nova Vlada Izraela bi mogla biti opasna ljevičarska

Dugogodišnji premijer je ponovo apelovao na Beneta da odbije koaliciju sa Lapidom, tvrdeći da on i vođa Jamine mogu da obrazuju desničarsku vladu

5433 pregleda 3 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obratio se Izraelcima preko televizije pošto je izraelski predsjednik Ruven Rivlin povjerio mandat lideru opozicije Jairu Lapidu da obrazuje novu vladu, upozorivši da će ona biti opasna ljevičarska, kako je rekao.

Netanjahu je prvi poslije izbora 23. marta dobio zadatak od predsjednika Rivlina da obrazuje vladajuću koaliciju, pošto ga je podržalo 52 od ukupno 120 poslanika.

On u tome nije uspio za četiri nedjelje i u utorak u ponoć je vratio mandat predsjedniku, a danas je kritikovao svog bivšeg saradnika, sada protivnika, lidera partije Jamina (Desno) Naftali Beneta što nije isključio mogućnost formiranja vlade jedinstva sa Lapidom, vođom partije centra Ima budućnosti (Ješ atid).

"To će biti opasna ljevičarska vlada, sa fatalnom kombinacijom nedostatka pravca, nedostatka sposobnosti i nedostatka odgovornosti", rekao je Netanjahu.

Dugogodišnji premijer je ponovo apelovao na Beneta da odbije koaliciju sa Lapidom, tvrdeći da on i vođa Jamine mogu da obrazuju desničarsku vladu.

Netanjahu nije rekao da li bi takva vlada imala dovoljnu podršku parlamenta, Kneseta, da položi zakletvu.

Takođe je optužio Beneta da zaslijepljen ambicijom i za izdaju izraelske nacionalističke desnice zbog spremnosti da sarađuje sa umjerenim strankama.

Liderka Laburističke stranke lijevog centra Merav Mihaeli izrazila je optimizam pošto je Lapid dobio mandat.

"Za nekoliko dana možemo zaista da smijenimo Netanjahua", objavila je na Tviteru Mihaeli, čija je partija predložila Lapida za mandatara. Lapida je danas za mandatara podržalo 56 poslanika.

Mihaeli je Lapidu poželjela sreću u obrazovanju vlade i dodala da mu vjeruje da će stavovi "našeg bloka", kako je rekla, biti predstavljeni na najbolji način.

Poslanik Avigdor Liberman, vođa deničarske sekularne partije Izrael naš dom (Jisrael bejtenu) koja je dio bloka protiv Netanjahua pohvalio je predsjednika Rivlina za "korektnu odluku" jer je izabrao Lapida za mandatara.

"Sada je na nama zadatak da obrazujemo vladu", napisao je Liberman na Tviteru, predvidjevši stabilnu koaliciju u roku od jedne nedjelje.

Bonus video: