dobio podršku 56 poslanika

Novi mandatar najavio brzo formiranje izraelske vlade jedinstva

Lapidova partija je druga po veličini u Knesetu sa 17 poslanika, a on, kako je još ranije rekao, teži da smijeni Netanjahua kome se trenutno sudi za korupciju, prenio je Frans pres

2127 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jair Lapid, novi mandatar za sastav izraelske vlade, najavio je večeras da će nastojati da obrazuje vladu jedinstva "što je moguće prije".

"Potrebna nam je vlada koja će biti odraz činjenice da se mi međusobno ne mrzimo. Vlada u kojoj će ljevica, desnica i centar raditi zajedno da se pozabave ekonomskim i bezbjednosnim izazovima sa kojim se suočavamo. Vlada koja će pokazati da naše razlike jesu izvor snage, ne slabosti", rekao je Lapid pošto mu je predsjednik Izraela Ruven Rivlin povjerio zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju jer u tome nije uspio premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Predsjednik Izraela je objavio uživo preko televizije da je Lapida izabrao za mandatara i rekao da ga je Netanjahu u utorak obavijestio da ne može da obrazuje vladu i da mu vraća mandat.

Rivlin je rekao i da predsjednici Izraela moraju imati u vidu ko ima najbolje šanse da obrazuje vladu koja će imati povjerenje novog parlamenta.

"Po broju preporuka jasno je da bi poslanik Jair Lapid mogao da obrazuje vladu koja ima povjerenje Kneseta, uprkos mnogim teškoćama", rekao je šef izraelske države, čija je uloga u političkom životu zemlja ceremonijalna ali je ključna posle izbora.

Četvrti parlmentarni izbori za manje od dvije godine održani su 23. marta, ali nije bilo jasnog pobjednika.

Rivlin je posle toga mandat za obrazovanje nove vlade povjerio 71-godišnjem Netanjahuu čija je konzervativna partija Likud osvojila najviše, 30 od 120 poslaničkih mandata.

Netanjahu u roku od četiri nedjelje nije mogao da se dogovori o koaliciji od najmanje 61 poslanika.

On je planirao da obrazuje desničarsku vladu.

Rivlin je, objavljujući imenovanje 57-godišnjeg Lapida, rekao da se za njega odlučio bez obzira da li će on ili neko drugi predvoditi vladu na početku, aludirajući očito na ranije dogovore o rotaciji Lapida i vođe desničarske partije Jamina (Desno) Naftali Beneta, bivšeg Netnjahuovog saradnika, čija bi uloga mogla biti važna za stvaranje koalicije.

Predsjednik Izarela je ocijenio da su Izraelci suočeni sa zbrkom, ako ne i političkom krizom već neko vrijeme, ali da ne smeju dozvoliti da to podrije njihovu vjeru u ispravan put.

Lapidova partija je druga po veličini u Knesetu sa 17 poslanika, a on, kako je još ranije rekao, teži da smijeni Netanjahua kome se trenutno sudi za korupciju, prenio je Frans pres.

Lapid je ušao u parlament 2013. godine poslije uspješne karijere kolumniste, TV voditelja i autora.

Bio je ministar finansija u Netanjahuovoj vladi, ali se s njim nije slagao pa je ta koalicija brzo propala.

Partija Ima budućnosti je u opoziciji od izbora 2015. godine, a popularna je među sekularnim glasačima iz srednje klase i kritikuje Netanjahuove bliske veze sa strankama ultraortodoksnih Jevreja.

Rivlin je danas, poslije konsultacija sa predstavnicima partija, odbio predlog pro Netanjahuovog bloka da umjesto da izabere drugog mandatara zatraži od parlamenta da predloži premijera, ocijenivši da bi to dovelo do petih izbora, a sve opcije ne bi bile iskorišćene.

Lapid je dobio podršku 56 poslanika, a već je ranije ponudio da dijeli vlast sa Benetom.

Benet je u TV obraćanju večeras objasnio da se zalaže za široku vladu kako bi se izbjegli još jedni izbori.

"Vrata su otvorena svim partijama. Ne mogu da obećam da ćemo uspjeti u obrazovanju takve vlade. Obećavam da ćemo pokušati", rekao je Benet.

Ako opozicija uspije da obrazuje vladu jedinstva to će značiti kraj vladavine Netanjahua koji je 12 godina uzastopno na funkciji premijera. U protivnom Izraelci bi mogli na jesen da glasaju peti put od aprila 2019.

"Izgleda da bi možda u roku od nekoliko dana ili nedjelja, mogli imati funkcionalnu vladu koja neće uključiti gospodina Netanjahua. To bi bila revolucionarna promjena", ocijenio je Johanan Plesner, predsjednik Demokratskog instituta Izrael, dodavši da su "peti uzastopni izbori još uvijek na nesreću realna mogućnost", prenio je Asošiejted pres.

Postizanje konačnog dogovora neće biti lako jer je potrebno da se dogovori sedam partija koje imaju različite planove, a uz to i podrška bar jedne od dvije partije izraelskih Arapa, navodi američka agencija.

Preporučujemo za Vas