Moderna: Naša vakcina 96 odsto efikasna kod djece od 12 do 17 godina

Farmaceutska kompanija rekla je da su nuspojave bile "blage ili umjerene težine", najčešće bolovi na mjestu uboda. Nakon druge doze nuspojave su uključivale "glavobolju, umor, bolove u mišićima i groznicu"

4585 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Američka farmaceutska kompanija Moderna objavila je da je njena vakcina protiv koronavirusa efikasna 96 odsto kod djece od 12 do 17 godina, prema rezultatima prvih kliničkih ispitivanja.

Dvije trećine od 3235 učesnika ispitivanja u Sjedinjenim Državama primilo je vakcinu, a trećina je dobila placebo.

Studija je "pokazala djelotvornost vakcine protiv kovida-19 od 96 odsto. Vakcina mRNA-1273 se dobro podnosi, a dosad nije uočeno ništa ozbiljno što bi postavljalo pitanja oko sigurnosti ", saopšteno je iz kompanije, prenosi Hina.

U okviru ispitivanja je otkriveno 12 slučajeva koronavirusa 14 dana nakon prve doze. Rezultati se temelje na praćenju ispitanika u prosjeku 35 dana nakon druge doze.

Farmaceutska kompanija rekla je da su nuspojave bile "blage ili umjerene težine", najčešće bolovi na mjestu uboda. Nakon druge doze nuspojave su uključivale "glavobolju, umor, bolove u mišićima i groznicu", slično onima uočenima kod odraslih koji su primili vakcinu.

"Do danas nisu utvrđeni ozbiljni razlozi za zabrinutost u pogledu sigurnosti vakcine", kaže se.

Moderna navodi da je trenutno u "razgovorima s regulatorima u pogledu potencijalnih izmjena i dopuna svojih regulatornih prijava" kako bi se odobrila vakcina za ovu dobnu skupinu.

Trenutno je odobreno samo za osobe starije od 18 godina.

Firme Fajter i Bajontek već su podnijele zahtjev za odobrenje sopstvene vakcine za djecu od 12 do 15 godina u Sjedinjenim Državama i Evropi. U srijedu je Kanada postala prva država koja je odobrila vakcinu za ovu dobnu grupu.

Vakcinisanje tinejdžera sljedeći je korak u kampanji za konačno zaustavljanje epidemije.

Moderna je u martu započela ispitivanja svoje vakcine na djeci u dobi od šest mjeseci do 11 godina.

Fajzer i Bajontek objavili su u utorak kako se nadaju da će u junu u Sjedinjenim Državama podnijeti zahtjev za hitno odobrenje za djecu u dobi od dvije do 11 godina.

Izvršni direktor Fajzera Albert Bourla rekao je da bi se firma mogla prijaviti za odobrenje vakcinisanje djece u dobi između šest mjeseci i dvije godine "u četvrtom tromjesečju".

Bonus video: