"NE VJERUJU NIKOM OSIM RUSIJI"

Šef ruske Dume uvjeren: Kim za pregovore, ali uz posredovanje Moskve

Taisajev je ukazao da Sjeverna Koreja vidi aktivnosti Vašingtona i Seula u blizini svojih granica "kao direktnu prijetnju po svoju bezbjednost"
59 pregleda 1 komentar(a)
Kim Džong UN, Foto: Reuters
Kim Džong UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 07:11h

Sjeverna Koreja je samu sebe nezavisno proglasila nuklearnom državom i ne treba joj priznanje Zapada kao uslov za pregovore o rješenju za Korejsko poluostrvo.

To je, kako prenosi Tanjug, rekao šef delegacije ruske Dume po povratku iz Pjongjanga, izrazivši uvjerenje da je Sjeverna Koreja spremna za pregovore, ali uz posredovanje Rusije.

"Njima (Pjongjangu) nije potrebno priznanje Zapada. Sjeverna Koreja odavno sebe smatra nuklearnom državom. Uz to, nakon što su izveli najnoviju raketnu probu (29. novembra), oni vjeruju da su dostigli jednakost sa SAD (po pitanju nuklearnog naoružanja)", rekao je koordinator grupe ruskih poslanika za odnose s parlamentom Sjeverne Koreje, Kazbek Taisajev, prenosi Tas s. 

On je to naveo u komentaru na nedavne navode da Sjeverna Koreja postavlja priznavanje svog nuklearnog statusa kao uslov za pregovore. 

Taisajev ističe da Sjeverna Koreja "ne vjeruje nikome sem Rusije". 

"Godine 2016, sjevernokorejske vlasti i njihov lider Kim Džong-Un bili su spremni da obustave probe, ali su SAD i Južna Koreja nastavili da izvode vojne vježbe i da provociraju Sjevernu Koreju svojom retorikom. Ipak, imam osjećaj da su spremni za pregovore, ako dobiju garancije da ih niko neće napasti", rekao je on. 

Taisajev je ukazao da Sjeverna Koreja vidi aktivnosti Vašingtona i Seula u blizini svojih granica "kao direktnu prijetnju po svoju bezbjednost". 

Delegacija Grupe prijateljstva ruske Države Dume na čelu sa koordinatorom Kazbekom Taisajevim boravila je u posjeti Sjevernoj Koreji, na poziv parlamenta te zemlje, od 27. novembra do danas, navodi ruska agencija. 

Prema riječima Taisajeva, tokom te posjete ruska delegacija imala je razgovore u sjevernokorejskoj Vrhovnoj narodnoj skupštini, Ministarstvu spoljnih poslova i Centralnom komitetu Radničke partije. 

"Svi sastanci su održani u prijateljskoj atmosferi, bez ikakvih zabranjenih tema", zaključio je šef ruske parlamentarne delegacije.