EU pozvala na smirivanje situacije u Jerusalimu: Počinioci moraju odgovarati

Nejasno je šta je izazvalo sukobe koji su počeli kada su se policajci u opremi za suprotstavljanje demonstrantima razmjestili u velikom broju dok su muslimanski vjernici okupljali na večernjim molitvama

6159 pregleda 4 komentar(a)
Sukob Palestinaca i policijskih snaga, Foto: REUTERS
Sukob Palestinaca i policijskih snaga, Foto: REUTERS

Evropska unija pozvala je danas vlasti Izraela da hitno smire napetost u Jerusalimu.

"Nasilje i huškanje je neprihvaljtljivo i počinioci na obje strane moraju odgovarati", rekao je partparol šefa diplomatije EU Žozepa Borela.

Više od 200 ljudi, najviše Palestinaca i 17 izraelskih policajaca, prema najnovijim informacijama, ranjeno je u sukobima u petak na svetilištu gdje se nalazi džamija Al Aksa i drugim mjestima u Jerusalimu.

Bili su to najveći sukobi u anektiranom istočnom Jerusalimu u posljednjih nekoliko godina, navodi Frans pres.

Nejasno je šta je izazvalo sukobe koji su počeli kada su se policajci u opremi za suprotstavljanje demonstrantima razmjestili u velikom broju dok su muslimanski vjernici okupljali na večernjim molitvama pred kraj svetog mjeseca posta Ramazana.

"Politički, vjerski i lideri zajednica svih strana moraju pokazati uzdržanost i odgovornost i učiniti sve da smire eksplozivnu situaciju", dodaje se u saopštenju.

EU takođe smatra prijetnju iseljenjem palestinskih porodica iz kvarta Šeik Džarah i drugih područja u istočnom Jerusalimu "vrlo zabrinjavajućom".

"Te akcije su nelegalne na osnovu međunarodnog humanitarnog prava i samo podstiču napetost", upozorio je portparol.

Demonstracije prošle noći su najnasilnije poslije sukoba krajem aprila kada je povrijeđeno 125 ljudi, nereda zbog preseljenja ambasade SAD u Jerusalim 2018, pa čak i onih u leto 2017. kada je Izrael instalirao metalne detektore na ulazu u Haram al Šarif, kako svetilište na kome se nalazi Al Aksa zovu muslimani.

Ono je sveto i za Jevreje i oni ga zovu Brdo hrama jer su se nekada tamo nalazili drevni jevrejski hramovi.

Susjedni Jordan koji je sklopio mir s Izraelom 1994, i zaštitnik je muslimanskih svetih mjesta u Jerusalimu, takođe je osudio akcije Izraela kao i kraljevina Bahrein, koja je normalizovala odnose sa jevrejskom državom prošle godine zahvaljujući posredovanju SAD, prenio je AP.

Novi sukobi se očekuju u narednim danima.

Bonus video: