Izraelski borbeni avioni srušili najveću višespratnicu u gradu Gazi

Izrael tu taktiku zove "kucanje na krov", a koristi neeksplozivne projektile koje baca na zgradu da upozori stanare da je napuste pre no što budu bačene bombe da je unište

6633 pregleda 4 komentar(a)
Rušenje zgrade, Foto: REUTERS
Rušenje zgrade, Foto: REUTERS

Izraelski borbeni avioni srušili su danas kulu "al Šuruk" u gradu Gazi, pošto su više puta upozorili stanare da izađu.

Kako navodi Asošiejted pres to je najveća višespratnica u tom gradu, a izraelski mediji podsjećaju da je to treća visoka zgrada koju je Izrael srušio od ponedeljka uveče, kada je počeo sukob sa islamskim ekstremističkim Hamasom koji vlada pojasom Gaze.

Izrael tvrdi da su u takvim zgradama kancelarije komandira palestinskih ekstremističkih organizacija.

Mediji u Gazi su naveli da je čuvaru zgrade rečeno da se stanari evakuišu i da je bilo i drugih upozorenja na predstojeći napad.

Izrael tu taktiku zove "kucanje na krov", a koristi neeksplozivne projektile koje baca na zgradu da upozori stanare da je napuste pre no što budu bačene bombe da je unište.

Današnje rušenje te zgrade od deset spratova predstavlja novu eskalaciju nasilja, imajući u vidu da je sinoć posle rušenja jedne dvanestospratnice počelo palestinsko baražno raketiranje centralnog Izraela, uključujući područje Tel Aviva.

Hamas tvrdi da je tada ispalio 130 raketa, prema tom drugom po veličini gradu u Izraelu, što izraelska vojska nije potvrdila.

Izraelski TV-kanal 12 javio je večeras da je do sada oko 1.200 raketa ispaljeno iz Gaze, a da najmanje 200 nije preletjelo graničnu ogradu, već je palo na palestinsku teritoriju.

Izraelska vojska je rekla da protivraketni sistem odbrane "Gvozdena kupola" presreo 85 do 95 odsto raketa ispaljenih na stambena područja.

Izraelski mediji su javili da su se večeras oglasile sirene za raketnu uzbunu u centralnom dijelu Izraela.

Novi raketni napadi Hamasa očekivani su i pre rušenja zgrade poslije ubistva nekoliko komandira Hamasa.

Od početka ovonedjeljnog sukoba je poginulo najmanje 56 osoba u Gazi, uključujući 14 djece, a 335 je ranjeno. Na izraelskoj strani je poginulo šest osoba, uključujući tri žene, jednu djevojčicu i jednog vojnika.

Bonus video: